0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 4. 2017

Hidden (2015)

Rodina ukrytá v protiatomovém krytu, musí bojovat nejen s ubývajícími zásobami, ale i nebezpečím, jenž na ně číhá na povrchu…

Manželé Ray a Claire se společně s dcerou Zoe skrývají již řadu dní v protiatomovém krytu. Před časem postihla městečko Kingsville nebezpečná nákaza, která infikovala většinu obyvatel. Bez varování pak přišel útok armády, který jejich domov, město i většinu spolu-obyvatel smazal z povrchu zemského. Jen s omezeným počtem zásob, posledními zbytky zdravého rozumu a neustálým strachem se jim podařilo přežít skoro 300 dní. Venku totiž i teď číhá nebezpečí v podobě záhadných „dýchačů“, kteří zabijí přeživší bez slitování. Jenže zásoby se tenčí a tak je jen otázkou času, kdy budou muset vylézt zpět na povrch a čelit nástrahám, které tam na ně čekají…



Režie: Matt Duffer, Ross Duffer
Rok výroby: 2015
Délka: 84 min
Země: USA

Hrají:
Alexander Skarsgård...(Ray)
Andrea Riseborough...(Claire)
Emily Alyn Lind...(Zoe)
...a další


Opravdu dobrých postapokalyptických filmů koketujících s hororovým žánrem je docela málo. Hidden zůstal někde na půl cesty. Měl jsem obavy, aby se z toho nestala jen další tuctovka, která začne i přes kratší stopáž po chvíli nudit. Ale tvůrcům se podařilo alespoň v první polovině filmu navodit opravdu zajímavou (místy až klaustrofobickou) atmosféru, kterou skvěle doplňovalo rodinné drama odehrávající se pod povrchem. Postavy si částečně získaly mé sympatie a navíc nejsme ani ochuzeni o několik záblesků z nedávné minulosti.

Samozřejmě se tu hrálo hlavně na city, ale vše bylo v rámci snesitelnosti. Sice ta malá by občas zasloužila dostat přes držku, ale na tohle jsme už zvyklí. Postupné poodhalování všech příčin, proč je naše rodinka ukryta v bunkru a kdo jsou vlastně oni „dýchači“, potažmo důvod proč nemůžou vyjít naši hrdinové ven – to všechno bylo v pořádku. Zvláště když herecké výkony byli rovněž docela dobré.

Potom ale přišlo finální rozzuzlení a došlo na akčnější stránku filmu. A tady jsem narazil na problém, který se mi už tolik nelíbil. Přece jenom jsem očekával něco trošku odlišného a na můj vkus byly některé scény dost přehnané. Nepotřeboval jsem ke štěstí hory zombíků ani nakažených, ale přece jenom bych uvítal odlišné vyvrcholení. To je však jen můj problém. Tvůrci se snažili zbytečně nekopírovat slavnější kolegy a to jim musím přičíst k dobru. Dá se tu narazit na spoustu pozitivních prvků, ale i tak je škoda, že z toho nakonec nebylo nic víc, než lehký nadprůměr. Tedy alespoň v mých očích.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat