0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 4. 2017

Grizzly II: The Predator (1987)

Rockový koncert v národním parku může narušit agresivní medvěd. Ranger Nick Hollister musí udělat vše proto, aby tomu zabránil. 

V národním parku se chystají poslední přípravy na velký rockový koncert. Očekává se velká masa lidí, což dělá vrásky především samotným rangerům. Nick Hollister teď bude mít plné ruce práce, ale starosti započnou ještě dřív, než kdokoliv čekal. Je ohlášeno zmizení tří táborníků, kteří jsou zanedlouho nalezeni mrtví. Tedy spíše to co z nich zbylo. Vypadá to, že v parku řádí agresivní medvěd a tato předtucha se brzy vyplní. Mrtvých začne přibývat a Hollister se tak musí spojit s podivínským lovcem Bouchardem. Společnými silami se pokusí medvěda zastavit dřív, než zaútočí na návštěvníky koncertu. Jenomže jejich protivník je mazaný a navíc nejsou jediní, kdo prahne po jeho smrti…



Režie: André Szöts
Rok výroby: 1987
Délka: 97 min
Země: USA
Alternativní název: Predator: The Concert

Hrají:
Steve Inwood...(Nick Hollister)
John Rhys-Davies...(Bouchard)
Deborah Raffin...(Samantha Owens)
Louise Fletcher...(Eileene Draygon)
Jack Starrett...(Papas)
...a další


Volné pokračování původního Grizzlyho z roku 1976 provázeli problémy již od samotného zrodu. Přestože byl film natočen již na přelomu roků 1983-84, nakonec se do distribuce dostal až o tři roky později. Navíc nikdy nebyl plně vypilován, což odnesla především nekvalitní kvalita kamery, celková tmavost a velice podivný styl střihu. Což samozřejmě ovlivnilo celkový dojem a prožitek z jeho sledování. Občas jsem měl neskutečný problém rozeznat, co se vlastně odehrává na obrazovce. Ovšem nevím, jestli to byl největší problém, protože co si budeme nalhávat, tento film za moc nestojí.

Mám rád horory se zvířecí tématikou, ale ani původní film na mě moc velký dojem neudělal. No a jeho nástupce si nevedl lépe, spíše tomu bylo naopak. I zde lze jen kroutit hlavou nad celkovou stupiditou scénáře a stylem jakým byla dvojka natočená. Neustále skoky z místa na místo byli spíše rušivým elementem, než aby ho nějak oživili. Medvěda si tu navíc moc neužijeme, mnohdy se musíme dívat jen z jeho pohledu (ono by na tom nebylo nic špatného, jen kdyby to bylo podáno záživnější formou). Pasáže z přípravy koncertu tu navíc dostaly na můj vkus až příliš prostoru a většinou šlo doslova o nezáživné minuty, které se neskutečně vlekly. Některé melodie, jenž zde zazní, byly sice pěkné (uslyšíme kupříkladu Thriller od M. Jacksona), ale jinak mě to spíše zdržovalo od toho, co jsem chtěl vidět hlavně. Tím byla akce, umírání a řádění medvěda.

Toho tu však bylo málo. Pokud tedy nepočítám útok na tři táborníky (Laura Dern, George Clooney, Charlie Sheen – ano i takové hvězdy se tu ve svých začátcích objevily, ovšem jejich působení ve filmu mělo jepičí život). Takže mi nezbylo nic jiného, než vzít s povděkem alespoň skupinu kriminálních živlů, kteří měli s medvědem nevyřízené účty. Přítomnost Johna Rhyse-Daviese byla spíše k smíchu (asi se připravoval na své účinkování v céčkových filmech). Což samozřejmě znamená, že s kvalitou hereckých výkonů jsem rozhodně spokojený nebyl. Jediný kdo snesl přísnější měřítko, byl Jack Starrett.

Grizzly II tak v žádném případě nepovažuji za nějaký přínos zvířecího subžánru. Spíše jde o naprostou zbytečnost, kterou opravdu stačí vidět jen jednou, nebo se jí rovnou zcela vyhnout. Je tu sice několik scén, které stojí za povšimnutí, ale i tak jde o podprůměrnou záležitost. Nejvíce úsměvná je závěrečná eliminace medvěda. „Co mi to jen připomíná…“

Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat