0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 4. 2017

Grizzly (1976)

V jednom z amerických národních parků řádí obrovský a hlavně vysoce agresivní medvěd…

V jednom z amerických národních parků jsou brutálně napadeny dvě mladé tábornice. Jejich zohavená těla nesou důkazy, že je musel mít na svědomí obrovský medvěd. Ranger Kelly chce, aby byl park uzavřen pro veřejnost do té doby, než se jim podaří medvěda zabít. Jenomže s tím nesouhlasí vedení parku, protože právě začala turistická sezóna a pevně věří, že jde jen o ojedinělý případ. Medvědi přece lidi nezabíjí jen tak na potkání. S tím však nesouhlasí lovec Scott, který se společně s Kellym a pilotem helikoptéry Donem rozhodnou vzít situaci do vlastních rukou. Útoků a mrtvých lidí totiž začíná přibývat a vypadá to, že jde o extrémně velkého a agresivního jedince, kterému zachutnalo lidské maso a navíc zabíjí hlavně pro zábavu…



Režie: William Girdler
Rok výroby: 1976
Délka: 90 min
Země: USA
Alternativní název: Killer Grizzly

Hrají:
Christopher George...(Michael Kelly)
Andrew Prine...(Don Stober)
Richard Jaeckel...(Arthur Scott)
Joan McCall...(Allison Corwin)
Joe Dorsey...(Charley Kittridge)
Victoria Johnson...(Gail)
...a další


Pevně věřím, že ve své době byl tento film jistě velice oblíbený. Já ačkoliv mám zvířecí horory opravdu rád, jsem Grizzlyho viděl až dnes poprvé. Bylo mi docela jedno, že mnozí tvrdí jak se tvůrci nechali inspirovat Čelistmi – to snad každý druhý film se zvířecí tématikou v té době (a nejen tehdy). Jenomže po jeho zhlédnutí, musím konstatovat, že lidská blbost (a to především ta scénáristova) je opravdu neskutečná. Samotná pointa nebyla vůbec špatná, ale to za to provedení by si společně s režisérem Girdlerem zasloužili pořádně nafackovat. To si vážně mysleli, že jim tuhle jejich „pohádku“ někdo sežere?

Na to že tvůrci často používají jiné druhy medvědů místo Grizzlyho, jsem si už zvykl. To není žádná novinka. Ale vymyslet si skoro čtyřmetrového medvěda, kterého jeho oběti neslyší, ani když se prodírá houštím půlmetru od nich – dokonce ho nevidí ani schovaného za malým vodopádem – tak to už bylo na pováženou. Přišlo mi, že snad všechny postavy v tomto filmu musely být nějak retardované, či mít potíže se sluchem a zrakem. Za to medvěd měl inteligenci samotného Einsteina. Nejen že se dokázal pohybovat tiše, urážel končetiny jedním máchnutím své tlapy, ale dokázal rafinovaně oblafnout snad všechny okolo sebe.

Tu a tam jsem zde skutečně narazil na zajímavé náznaky atmosféry, ale chvílemi jsem si doslova připadal, jako bych sledoval spíše nějakou hororovou komedii. Napětí se tu objevilo jen zřídka, postavy a jejich chování jsme probrali už výše – což samozřejmě znamená, že ani herecké výkony nebyli žádná sláva. A to i přesto, že se tu objevilo několik známých tváří své doby. Grizzly tak absolutně nedokázal naplnit mé očekávání a já odcházím spíše zklamán. Není to však vyložená tragédie, která by si nezasloužila alespoň průměrné hodnocení.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat