0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 4. 2017

Beast, The (1996)

Film na kterém jsem vedle Čelistí vyrůstal.

Poblíž malého městečka Graves Point se začínají dít podivné věci, které znepokojují většinu místních obyvatel, protože se jedná většinou o rybáře. Kromě toho, že se rapidně snížil v okolních vodách počet ryb, začíná přibývat i mrtvých lidí. Ve vodě musí řádit nějaký predátor, jinak si to nedokážou vysvětlit. Rybář Whip Dalton žije se svou dcerou Danou celkem poklidný život. Poslední dny to jde s nimi ale z kopce, právě kvůli nedostatku ryb. Myslí si, že je to kvůli metodě, kterou teď začali používat někteří rybáři a to lovení za pomoci dynamitu či zakázaných pastí. Jednoho dne jej kontaktují členové pobřežní stráže, aby jim pomohl s vytažením opuštěného záchranného člunu. Whip v něm najde dráp, který musí patřit něčemu, co se uhnízdilo v místních vodách. Odešle ho mořskému biologovi Herbertu Talleymu, který v něm rozpozná dráp Krakatice obrovské. Pošle materiály Daltonovi a sám se rozjede do Graves Pointu. Dalton se pokusí vysvětlit ostatním obyvatelům o co jde, ale starosta Graves ho ignoruje a za jeho zády vymyslí plán, jak to všechno rychle ukončit. Najme několik zdejších pochybných existencí a ti se vydávají na lov. Rybář Lucas se zhostí tohoto úkolu a vydává se na hon za Krakaticí. Skutečně se jim podaří zabít nebezpečného tvora, ale velmi záhy všichni poznají svůj veliký omyl a to, že ta co chytli, byla jen mládě a její matka, která krouží kolem se chce pomstít. Začíná tak nerovný boj a každé vynoření obřích chapadel, může znamenat smrt pro hrdiny tohoto filmu…



Český název: Krakatice
Režie: Jeff Bleckner
Rok výroby: 1996
Délka: 180 min
Země: USA

Hrají:
William Petersen...( Whip Dalton)
Ronald Guttman...(Dr. Herbert Talley)
Missy Crider...(Dana Dalton)
Charles Martin Smith...(Schuyler Graves)
Karen Sillas...(Kathryn Marcus)
...a další


Film je natočený podle stejnojmenné knihy Petera Benchleyho, který je i autorem Čelistí. Takže se očekávalo dílo se stejným úspěchem. Jenže je tomu skutečně tak? Nemusíte být ani pozorným divákem a všimnete si velké podoby mezi těmito filmy. Samozřejmě Krakatice částečně kopíruje děj i některé scény z Čelistí (jen namátkou: mořský biolog, dráp (minule zub), mrtví potápěči, zbytky velryby na pláži, zabití špatného zvířete, atd… Je toho celkem dost. Jde vlastně o film pro televizní účely což se projevilo i na rozpočtu. Film je tři hodiny dlouhý a v televizi ho často dávají ve dvou dílech. Nic méně musím podotknout,že kdyby se to zhruba o 30-40 minut zkrátilo, vůbec by to nevadilo a filmu asi i pomohlo.

To však nic nemění na tom, že mám Krakatici velice rád a dodnes patří mezi moje srdeční záležitosti. Vždyť já na ní po boku Čelistí a Orcy vyrůstal a pořád je řadím mezi svoje TOP horory se zvířecí tématikou. Efekty samotné mě však moc nepotěšili. Filmaři podobu samotné Krakatice však dost odflákli. V některých záběrech vypadala spíš jako gumová loutka, která se pod náporem vody celá prohýbala a to nemluvím o jejím až moc okatém digitálním vzhledu. Hudbu složil Don Davis, který odvedl docela solidní práci. Herecké obsazení bylo celkem ucházející, ale u některých známějších tváří byly vidět značné rezervy. William Petersen je asi nejznámějším hercem tohoto filmu. Zahrál si ve filmech jako Mladé pušky 2, Manhunter, The Skulls a seriálu kriminálka Las Vegas. Ve své době byl nejlépe placeným seriálovým hercem – má (měl) 500 000 dolarů za jeden natočený díl.

Ách ty chobotničky:
Pohled chobotnice má v sobě něco magického. Dosvědčují to potápěči, kteří jí pohlédli přímo do očí. Čekali výraz primitivního živočicha, místo toho se na ně díval znepokojivě inteligentní tvor. Zdá se, že o mnohých obyvatelích pohybujících se v neprobádaných mořských zákoutích, toho víme stále velmi málo.

Legendy o obřích Krakaticích si můžete přečíst jak v knihách, tak i různých starých lodních spisech. Určitě to nejsou jen báchorky ožralých námořníků, protože několik dvacetimetrových jedinců už moře vyplavilo na břeh. Vědci je studovali a jsou jimi fascinováni. Má jedno hlavní a dvě vedlejší srdce, které přečerpávají krev do dvanáctimetrových chapadel. Kromě svých obřích chapadel má neskutečně velké a silné čelisti. Navíc jsou velice inteligentní a mají výbornou paměť. Vědci studovali různé druhy chobotnic a pokaždé když jim za odměnu dali jídlo,chobotnice si dokázala zapamatovat, kde je schované a našla ho. Dokonce i necvičené exempláře si s tím dokázali poradit.

Verdikt:
- kopírování některých scén z Čelistí
- špatné digitální efekty
- samotná Krakatice
+ hudba
+ William Petersen
+ knižní zpracovaní

Je to můj oblíbený film z dospívání, takže budu asi trochu zaujatý, ale dám tomu lehce nadprůměrné hodnocení. I přes ty zápory se totiž na Krakatici vždy rád podívám znovu.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat