0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 3. 2017

Yogen (2004)

Chtěli byste změnit svůj osud, nebo svých bližních či jiných lidí? Japonci vám ukáží, že to nemusí být zrovna nejlepší nápad...

Školní profesor Hideki se vrací společně se svou rodinou zpět do Tokia. Během cesty se mu však nedaří odeslat důležitý email a tak poprosí svou manželku, aby mu zastavila telefonní budky, ze které by mohl odeslat soubor. Během pomalého přenosu dat si všimne kousku novin a když si jej přečte, oněmí hrůzou. Je tam napsaný nekrolog jeho malé dcerky, místo i čas její smrti. Což je právě za několik minut, ale dřív než stačí cokoliv udělat, automobil i s malou Nanou smete projíždějící náklaďák. Nikdo jeho tvrzení o novinovém článku nevěří, protože ten zmizel jako pára nad hrncem a ani jeho manželka pro něj nemá pochopení. Jejich manželství se rozpadne a Hideki se tak dál topí v zármutku. Po třech letech mu začnou do domu chodit noviny, ve kterých se píše o blížících se úmrtích či nehodách. Zprvu to považuje za nejapný žert, ale brzy se v něm začne probouzet zvědavost. Co když skutečně může zabránit různým vraždám a nehodám a zachránit tak lidské životy? Navíc i jeho bývalá žena Ayaka začíná pochybovat, že si Hideki vše jen vymyslel. Během svého vědeckého výzkumu se totiž seznámí s ženou, která dokáže předpovídat budoucnost a své vidiny zaznamenává na fotografie. Oba bývalí manželé spolu znovu naváží kontakt a pokusí se změnit osud nejen svůj, ale i jiných lidí. Jenomže co když za to budou muset něčím zaplatit…?



Český název: Předtucha
Režie: Norio Tsuruta
Rok výroby: 2004
Délka: 95 min
Země: Japonsko

Hrají:
Hiroshi Mikami...(Hideki Satomi)
Noriko Sakai...(Ayaka Satomi)
Hana Inoue...(Nana Satomi)
Maki Horikita...(Sayuri Wakakubo)
Mayumi Ono...(Misato Miyamoto)
...a další


Svého času jsem měl asijské horory ze všeho nejraději. Když jsem film viděl poprvé, musel jsem uznat, že Japonci mě opět nezklamali a natočili skvělý film. Který má všechny klady jaké má správný mysteriozní film mít. Tajemná atmosféra graduje už pěkně od začátku a divák si může v klidu vychutnat celých 95.minut. Zápletka je jednoduchá, sice ne moc originální, ale bez větších
hluchých míst či nelogických scén. Což divák samozřejmě přijme s velkou grácií a věřte, že Yogen vás nezklame. Tedy doufám!

Většina hororových fandů už je přesycená všemi těmi černovlasými dívkami, které se objevují ze všeho možného i nemožného (originální Kruh a Nenávist měli totiž už tolik následovníků, že je ani není možné spočítat) a toto téma se začalo pomalu ale jistě míjet účinkem. Popravdě i já už z toho začal být dost otrávený a začal pokukovat po španělských a skandinávských tvůrcích. Což samozřejmě nebyla chyba a náramně jsem si rozšířil obzory. Nicméně tady nás tvůrci opět nezklamali a přišli s naprosto odlišným dějem (scénářem). Nad originalitou by se však dalo hodně polemizovat a ani já se o ní v žádném případě nehodlám víc bavit.

Je ovšem pravdou, že některé situace byly dost chaotické a to především co se vizí hlavního protagonisty týče. Občas trošku nepřehledné, ale po vizuální stránce slušně povedené. V podobných zápletkách si docela libuji, protože nemám rád nudný stereotyp a hlavně správnou mysteriozní atmosféru dokáži vždy ocenit. Navíc zde hrála i pohledná herečka, takže i po této stránce určitě spokojenost. Jen škoda toho divného konce. Tady jsem už z toho cítil jistou překombinovanost, ale tak já nejsem zrovna příznivcem happyendů...Určitě se na tento film podívejte!!!

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat