0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 3. 2017

Světlonoš (2005)

Máte rádi loutkové filmy? Václav Švankmajer vám ukáže, že může směle pokračovat v rodinné tradici, aniž by dělal svému otci ostudu…

Koloběh dne a noci byl znenadání narušen a nad krajem zavládla tma. Mladý bojovník se proto vydává do ponurého labyrintu chodeb, aby se pokusil o nápravu. O tomto místě však kolují nejrůznější hrůzostrašné pověsti, takže je mu jasné, že před ním nestojí lehký úkol. Zdá se však, že labyrint je „prázdný“, protože kromě antických soch a krys zde není ani živáčka. Netuší však, že právě sochy jsou strážkyněmi labyrintu a připravily si pro něj tři zkoušky, které jej mohou stát jeho život…



Režie: Václav Švankmajer
Rok výroby: 2005
Délka: 25 min
Země: Česká republika


Příjmení Švankmajer doufám není pro většinu z vás cizí a pokud ano, měli by jste si ihned doplnit své vědomosti!!! Václav se potatil a svému rodu rozhodně ostudu nedělá a neudělal. Tento krátkometrážní kousek je opravdu velmi dobrý, může se opírat o solidní děj, skvělou atmosféru a především zdařilou animaci. Nezbývá mi než zatleskat! Určitě stojí za to, si na něj udělat trochu času. Nebudete litovat.

Je sice pravda, že se vám samotný příběh může zdát lehce monotónní, ale zdání klame. Putování hrdiny spletitým labyrintem chodeb se sice může stát pro někoho lehce únavné, ovšem tvůrce se nám vše snaží vynahradit povedenou atmosférou a několika situacemi, při kterých štěstí a chrabrost našeho hrdiny hraje velice důležitou roli. Navíc délka tohoto krátkometrážního snímku není zas až tak dlouhá.

Václav Švankmajer šel ve šlépějích svého otce velmi dobře a samotná animace (loutky) vypadají velice pěkně. Tady vše navíc okořenil i povedeným hudebním podkladem a doprovodnými zvuky, což se samozřejmě mile podepsalo na celkové kvalitě snímku. Rád bych se rozepsal ještě více, ale tohle je prostě lepší vidět na vlastní oči. Takže neotálejte a na Světlonoše se co nejrychleji podívejte!


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat