0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 3. 2017

Saw IV (2007)

Velitel jednotky SWAT je ústřední postavou jedné z posledních zkoušek, které Jigsaw přichystal...

Jigsaw je mrtev! Mnozí lidé a především policie si řádně oddechla, že je jeho řádění konečně konec. Jenomže během pitvy je nalezena v jeho těle kazeta, která informuje o tom, že jeho smrtí to rozhodně nekončí, ale ty nejzajímavější hry teprve začínají...Detektiva Hoffmana kontaktují dva agenti FBI Strahm a Perezová, kteří tvrdí, že John Kramer musel mít kromě Amandy ještě minimálně jednoho pomocníka. On tomu samozřejmě nevěří a považuje jejich tvrzení za bláhové. Jediný kdo se doteď ze všech událostí nevzpamatoval, je velitel jednotky SWATU Rigg. Nejenom že se nedokázal smířit se ztrátou svých přátel Matthewse a Kerry, ale začíná mít problémy i v manželství. Zatímco ten první je stále pohřešovaný, tělo své spolupracovnice se mu právě podařilo najít, což s ním otřáslo natolik, že si musel vzít dovolenou. Jenomže je to právě on, kdo má být podroben další zkoušce skládačkového vraha – tedy jeho následovníka. Další zvrácená hra právě začíná a Rigg má devadesát minut, aby zachránil nejenom Matthewse, který přece jenom přežil, ale i Hoffmana jenž byl také unesen. Agenti FBI jsou však zprvu přesvědčeni, že právě Rigg je pomocníkem Jigsawa a vydávají se po jeho stopách…



Režie: Darren Lynn Bousman
Rok výroby: 2007
Délka: 92 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Tobin Bell...(Jigsaw / John Kramer)
Costas Mandylor...(Mark Hoffman)
Lyriq Bent...(Daniel Rigg)
Scott Patterson...(agent Peter Strahm)
Athena Karkanis...(agent Lindsey Perez)
Betsy Russell...(Jill Tuck)
Donnie Wahlberg...(Eric Matthews)
...a další


Rok se s rokem sešel a my tu máme další pokračování této série. Do režisérského křesla znovu usedl Bousman, ale posty scénáristou tentokrát obsadili zcela nové tváře. Což se bohužel nemile projevilo, ale o tom až později. Čtyřka se totiž příliš kladného přijetí u diváků i filmových kritiků nedočkala, přestože v mých očích zas až tak špatná nebyla. Spíš bych řekl KONEČNĚ!!! - Po slabém druhém díle a průměrné trojce, jsem se konečně bavil stejně jako u prvního dílu. Dokonce i jednotlivé pasti se mi tentokrát líbily skoro všechny. Což ovšem v žádném případě neznamená, že by šlo o nějakou převratnou pecku…

Jediné (ale dost podstatné) co bych opravdu vytkl je fakt, že scénáristé i režisér museli svou práci odvádět v podnapilém stavu, protože takové nesrovnalosti v ději jsem už dlouho neviděl. Je sice pěkné, že nám tady vysvětlí několik otazníků z předešlých dílů, ale začátek čtverky zcela popírá úplné finále, kdy agent FBI zůstane uvězněný u mrtvoly skládačky. Dělat z diváků blbce se mnohdy nevyplácí a tady se to už dost přehání. Jeden díl zcela podkope autoritu druhého a to se mi nelíbí. Na druhou stranu bylo zajímavé sledovat počátky Jigsawa, jeho osobní život i první oběť jeho zvrácených nápravných her.

Atmosféra jako taková byla docela dobrá, pasti opět hezky brutální a morbidnost na velice přijatelné úrovni. Přesně takovou podívanou mám opravdu rád. Jenom ty nelogické a navzájem si odporující momenty mi lezli neskutečně na nervy. Byl jsem rád za návrat Erica Matthewse, ale jeho postava byla tentokrát odsunuta do pozadí. Hlavní prim tu totiž hrál Rigg a spolu s ním i dvě důležité postavy pro další díly Hoffman a Strahm. Tedy hlavně první jmenovaný by si měl zasloužit vaší zvýšenou pozornost. Svým způsobem byla ale obrovská chyba, že nechali umřít Jigsawa, protože Tobin Bell ač se budu objevovat i nadále za pomoci flashbacků – byl jasným tahounem celé série a nikdo se mu už nevyrovná.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat