0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 3. 2017

Saw (2004)

Važte si vlastního života! Jinak si pro vás příjde ON a pak už bude pozdě…

Mladík Adam se probudí v neznámé špinavé místnosti s řetězem kolem nohy. Nepamatuje si, jak se sem dostal, ani jak dlouho tu leží. To samé si však říká a hlavně myslí i doktor Gordon, který leží v opačném koutě. Oba muži mají spoustu otázek, ale prozatím se jim nedostává odpovědí. Varováním však pro ně je mrtvola, ležící v kaluži krve uprostřed místnosti s diktafonem v jedné a malou zbraní v druhé ruce. V kapsách kalhot naházejí magnetofonové pásky, které jim odhalí děsivou skutečnost. Stali se totiž obětmi sadistického maniaka, kterého novináři nazvali skládačkovým vrahem. Ten své oběti nutí hrát hru o vlastní přežití, za pomoci důmyslných pastí, ze kterých není téměř úniku. Oběť má však vždy alespoň mizivou šanci na záchranu. Je však potřeba vyložit všechny karty na stůl a hlavně bedlivě sledovat čas. Ten je totiž neúprosný! Oba muže totiž něco spojuje a ani jeden z nich nemá čisté svědomí. Pokud však chtějí přežít, musí spolupracovat…



Český název: Saw: Hra o přežití
Režie: James Wan
Rok výroby: 2004
Délka: 103 min
Země: USA

Hrají:
Cary Elwes...(Dr. Lawrence Gordon)
Leigh Whannell...(Adam Faulkner)
Tobin Bell...(Jigsaw)
Danny Glover...(detektiv David Tapp)
Michael Emerson...(Zep Hindle)
Dina Meyer...(Kerry)
Shawnee Smith...(Amanda)
...a další


Dal jsem si s touto sérií opravdu načas, přestože zde již mám nějakou dobu zrecenzovaný Saw 3D. Nadešla tedy doba, aby si tuto zřejmě neslavnější hororovou sérii nového tisíciletí zopakoval a podělil se s vámi se svými zážitky a prožitky. James Wan je dnes již velice uznávaným režisérem a to nejen fandy hororového žánru. Tímto filmem přišel na scénu opravdu velkolepým způsobem, který mu do jisté míry přinesl „nesmrtelnost. Ano, bylo tu nejprve Sedm či Kostka, ale jednička Saw je mnohými rovněž označována jako kultovní záležitost.

Série SAW však dle mého měla skončit tímhle filmem. První díl je totiž jediný, který mě dokázal pořádně zaujmout, protože do té doby jsem moc podobných filmů neviděl. Kvalita všech ostatních pokračování šla totiž potom rapidně dolů a stala se z toho podprůměrná hororová sága, po které za nějakou dobu neštěkne ani pes. To by však většina následovníků nesměla přijít se spásným nápadem, jak se co nejlépe přiživit na původním filmu a ono jim to skutečně vyneslo celkem slušné prachy. Koho zajímají pocity diváků, kteří každým dalším dílem trpěli stejně jako nebohé oběti na obrazovce.

Tento díl na mě zaútočil jak po své psychické, tak i brutální stránce. Obě byly skvěle vyvážené a utvořily velice hustou atmosféru na kterou asi nikdy nezapomenu. Kdykoliv se na to podívám znovu! Divák doslova hltal každou další scénu a soucítil s bezmocností obou hlavních protagonistů. Přiznám se však, že ono prolínání přítomnosti a flashbacků z minulosti, bylo asi tím nejlepším, co jsem si z toho odnesl. Několik brutálních mordů vždy potěší a bylo zajímavé sledovat nejen práci detektivů, ale i soukromí obou pánů. Herecké výkony byli rovněž velice zdařilé a Leigh Whannell ukázal, že není jen dobrým scénáristou, ale i hercem. Tobin Bell i Cary Elwes si vedli rovněž velice obstojně a Shawnee Smith se teprve zahřívala. Její velká chvíle měla teprve přijít. Trošku mě mrzelo, že Dina Meyer tu nedostala více prostoru, ale ona si to vynahradila v dalších dvou dílech. To Danny Glover měl být největším lákadlem, ale popravdě mě zde moc svým výkonem nenadchnul.

Hodnocení:
80%


Žádné komentáře:

Okomentovat