0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 3. 2017

Poslední lup (1987)

Černá groteska, která si určitě zaslouží vaší pozornost!  

Tajemný muž se svou brašnou přes rameno si právě vyhlédl další dům, kde by mohl snadno přijít k penězům. I přes svou mohutnější postavu se mu podaří dostat do ponurého domu, který kromě zaprášeného nábytku skrývá i opravdové bohatství. Tedy alespoň to tak na první pohled vypadá. Nalezne zde hotové jmění, ale zároveň i samotné majitelé domu. Ti sedí u stolu a hrají kostky. Prekérní situace, ale nic proti jeho přítomnosti zdá se nenamítají, naopak ho přizvou ke stolu a ke hře. V kostkách se mu nebývale daří a náramně si tyto chvíle vychutnává. Opatrnost jde stranou a to se mu šeredně vymstí. Za svou pohostinnost totiž jeho hostitelé budou něco žádat…



Režie: Jiří Barta
Rok výroby: 1987
Délka: 21 min
Země: Československo
Alternativní název: The Last Theft

Hrají:
František Husák
Zdeněk Martínek
Ivan Vojtek
...a další


Přestože většinou krátkometrážní filmy nerecenzuji, občas udělám rád vyjímku a zvláště když se jedná o snímky z naší (potažmo československé distribuce). Rád totiž vzpomínám na staré dobré časy, kdy ještě českoslovenští režiséři a animátoři uměli konkurovat svým světovým kolegům a byla radost se na jejich díla dívat. V dnešní době jsem doslova odpůrcem českých filmů a seriálů – samozřejmě se mezi nimi občas najde něco zajímavého, ale to se stává málokdy. Pojďme se ale raději alespoň v krátkosti věnovat tomuto snímku.

Hudba, kterou složil M. Kocáb je skutečně okouzlující. Nikdy bych to do něj neřekl. Co se týče tohoto snímku, tak jde do jisté míry o velice zajímavé a působivé dílo. Ačkoliv se mi líbilo, tak mám k němu i určité výhrady. Hrátky s barevnými filtry jsou super, stejně jako mimické
výkony většiny herců, ale nemohl jsem se občas zbavit pocitu lehké nudy. Tato chvíle nastala v okamžiku, kdy se začaly hrát kostky.

Styl střihu který použili, není zrovna můj šálek čaje, protože chaotické střídání scén (navíc často se opakujících) je trochu otravné. I tak si však tento kousek určitě zaslouží nadprůměrné hodnocení. Zvláště díky skvělé atmosféře, kterou se podařilo režisérovi navodit. Je docela smutné, že se tento snímek neobjevuje v televizi častěji. Rozhodně bych jej přivítal s otevřenou náručí mnohem víc, než všechny ty pitomé nekonečné seriály, telenovely a reality show. Mohu jen doporučit.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat