0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 3. 2017

Ninth Gate, The (1999)

Johnny Depp odhaluje tajemství knihy, na které spolupracoval samotný ďábel...

Hlavním hrdinou je Dean Corso. Je expertem na staré bibliografie. Navíc také zjišťuje pravost a cenu starých knih. Velmi oblíbený ve svém oboru však není, své zákazníky okrádá a nabízí jim za velmi vzácné knihy směšné částky. Jeho život se změní když ho k sobě povolá bohatý sběratel Boris Balkan. Ukáže mu velmi vzácnou knihu - Devět bran do Království stínů. Jde o jeden ze tří dochovaných výtisků. Po Corsovi chce, aby navštívil zbylé dva majitele (baronku Kesslerovou a Fargase), porovnal všechny výtisky a zjistil, který z nich je pravý. Pod vidinou peněz úkol přijímá. Jeho pracovní povinnosti ho tedy přivedou do Francie a Španělska, kde navštíví oba majitele zbývajících výtisků. Prozkoumá knihy a zjišťuje, že obrázky nakreslené v knihách se odlišují. Nejen různými drobnostmi,ale i autorem obrázků. Poté následují záhadné vraždy a je jasné, že okolo knih se rozprostírá tajemství, které mělo Corsovi zůstat neodhaleno…



Český název: Devátá brána
Režie: Roman Polanski
Rok výroby: 1999
Délka: 133 min
Země: USA

Hrají:
Johnny Depp...(Dean Corso)
Frank Langella...( Boris Balkan)
Lena Olin…(Liana Telfer)
Emmanuelle Seigner...(neznámá žena)
Tony Amoni…(Lianin bodyguard)
...a další


Režisér Polanski a jeho soukromý život byl mnoho let propírán světovými médii a svého času si prošel opravdu složitými a nešťastnými životními situacemi. On však dokázal během své kariéry natočit i spoustu velice kvalitních filmů a to je jeho hlavní prim. Několikrát zabrousil i do hororového žánru a i v něm zanechal svou nesmazatelnou stopu. Devátá brána sice nepatří mezi jeho TOP, ale i tak jde o slušnou podívanou, která určitě stojí za pozornost. Film má vzestupnou tendenci tajemné atmosféry, odkrývání příběhu i rozvíjení charakteristik důležitých postav.

Samotný děj není od začátku příliš zajímavý, ale postupem času se to zlepšuje. Především pak již zmíněná atmosféra, která nám kromě svého mysteriozního nádechu nabídne i několik slibných zvratů. Na tom má samozřejmě velký podíl hlavně detektivní podstata zápletky a tajemství okolo tří knih. (Kniha: Autorem této knihy byl nějaký Aristide Torchia, který byl za své dílo roku 1667 upálen. Jeho spoluautorem byl prý samotný ďábel. Z jeho výtisků se dochovali pouze již zmíněné tři knihy, které údajně dokážou otevřít bránu pekelnou).

Nemůžu si stěžovat ani co se hereckého obsazení týče. Johnny Depp se své role opět zhostil perfektně, ostatně jako vždycky. Byl to právě on, kdo byl hlavním tahounem celého filmu a bez něj by to nemělo takovou kvalitu. I ostatní herci podali uspokojivé výkony. V roli neznámé ženy, která sleduje Corsa, se objevila Emmanuelle Seigner – žena samotného režiséra. Polanski jí do svých filmů obsadil několikrát. Zde si dokonce střihla i lehce erotickou scénu, která svou vkusností rozhodně neuškodila. Devátá brána mi tak udělala docela radost. Občas se tu sice objevilo několik zbytečně zdlouhavých pasáží, ale jinak jde o lehce nadprůměrnou podívanou. Jak už jsem však řekl, kdyby zde nehrál Johnny Depp, šel bych s hodnocením určitě dolů.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat