0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 3. 2017

Intrusos en Manasés (2008)

 Co stálo za zmizením všech obyvatel tohoto bohem zapomenutého městečka? Mohli za to skutečně nacisté, nebo za vším bylo něco jiného…?  

Julia pracuje jako reportérka pro časopis zabývající se paranormálními jevy. Poté co se stane svědkem sebevraždy ženy a její malé dcerky, se psychicky zhroutí, protože si dává za vinu, že tomu nedokázala zabránit. Svou práci totiž bere s velkou rezervou a moc na nadpřirozené síly nevěří. Nyní však dostává od svého šéfa novou práci, která má být pro čtenáře „hotovou bombou“. Společně dalšími třemi kolegy se má vydat do malého léta opuštěného městečka Manasés, kde v roce 1945 doslova přes noc zmizeli všichni obyvatelé a od té doby je již nikdy nikdo neviděl. Navíc by to mohlo mít spojitost s pádem německého letadla, které údajně našlo v Jižní Americe vzácný artefakt – hůl, která dokázala splnit jedno přání. Jde jen o báchorku, nebo se skutečně na tomto bohem zapomenutém místě stalo něco nadpřirozeného?…



Český název: Bohem zapomenuté město
Režie: Juan Carlos Claver
Režie: 2008
Délka: 86 min
Země: Španělsko
Alternativní název: God's Forgotten Town

Hrají:
Belén López...(Julia)
Armando del Río...(Roberto)
Miguel Ángel Muñoz...(Ruben)
Marina Gatell...(Syra)
...a další


Sám patřím mezi ty, jenž mají španělskou tvorbu opravdu rád, takže jsem si samozřejmě nehodlal ujít příležitost, podívat se na další tamní film. Samotný hrubý obsah filmu nevypadal vůbec špatně, dokonce sliboval zajímavou duchařskou zápletku. Leč již po prvních minutách mi bylo jasné, že tady asi příliš záživný film sledovat nebudu. Nemohl jsem si pomoci, ale styl natáčení se mi vůbec nelíbil. Připadal jsem si jako při sledování nějaké telenovely a tomu odpovídali i herecké výkony většiny aktérů, či samotná kvalita dialogů.

Ono celkově by se dalo polemizovat, zda si raději neměl někdo scénářem vytřít zadnici, ještě před tím než padla první klapka, protože Juan Claver absolutně nedokázal využít ani polovinu potenciálu, který se v něm skrýval. Nevím, možná to byl jen můj dojem, ale já jsem od většiny herců postrádal jakékoliv emoce – ať už se hodlaly samy zabít, nebo se něčeho lekli, či se je někdo chystal zabít (snad kromě hlavní hrdinky). Přitom námět jako takový v sobě skutečně skrýval slušnou dávku mysteriozna. Čím samozřejmě nejvíc trpěla navozená atmosféra. Objevilo se tu sice několik „lekacích“ scén, jenže jich bylo žalostně málo.

Film by se dal rozdělit na dvě poloviny. Zatímco ta první se dá ještě překousnout a to především díky pasáži po příjezdu naší čtveřice a jejich průzkumu městečka, tak ta druhá už byla docela nepoživatelná. On ten rituál s holí by se dal i překousnout, jen kdyby si na něm dali tvůrci více záležet a hlavně z toho neudělali takovou šaškárnu. Docela by mě totiž zajímala „přístupnost“, protože tohle můžou v televizi klidně pouštět i v dopoledních hodinách a nikdo nad tím nehne ani brvou. Tedy pokud by se na to vůbec někdo hodlal dívat. Takže bohužel nebudu tento film hodnotit moc kladně, protože osobně jsem nebyl vůbec spokojený. Dalo se tu narazit na několik světlejších okamžiků, ale těch bylo opravdu jen minimální množství. Tudíž to vidím na podprůměr, který znovu vidět už nepotřebuji. 

Hodnocení:
30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat