0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 3. 2017

Hollow Man (2000)

Snad každý by se chtěl stát alespoň na chvíli neviditelným. Kevin Bacon vám však ukáže temnou stránku této proměny...

Ambiciózní vědec Sebastian Caine společně se svým týmem pracuje na tajném výzkumu, který financuje armáda. Už nějakou dobu se snaží vynalézt sérum neviditelnosti, které by umožnilo dočasné zmizení subjektu a jeho následné vrácení no normálu. To první se jim skutečně podařilo uvést do chodu (několik neviditelných zvířat je umístěno v klecích), ale problém je ve druhé fázi. Stále se jim nedaří je vrátit zpět do původního stavu. Jednoho dne se jim to však skutečně povede, ale Caine rozhodne, že o tom prozatím nikomu nepoví a přejdou rovnou na fázi 3. Tím je testování na lidském subjektu. Sebastian přesvědčí ostatní, aby sérum vyzkoušeli na něm samotném. Dramatická proměna v neviditelného se i přes menší komplikace skutečně povede, ale problém nastává ve chvíli, kdy se má vrátit do původního stavu. To co fungovalo na zvířatech, na něm nezabírá. Tento fakt nahlodá jeho psychiku a on si náhle uvědomuje, jakou moc nyní má. Neviditelnost začne brát jako „dar“, který by však mohl lehce zneužít ve svůj prospěch a to se mu na tom líbí čím dál více. Jeho kolegové však toto nadšení nesdílí, jsou rozhodnuti o všem informovat nadřízené a Cainea udržet v izolaci za každou cenu. To on však nehodlá dopustit a rozhodne se svých bývalých kolegů zbavit jednou pro vždy…



Český název: Muž bez stínu
Režie: Paul Verhoeven
Rok výroby: 2000
Délka: 112 min
Země: USA / Německo

Hrají:
Kevin Bacon...(Sebastian Caine)
Elisabeth Shue...(Linda McKay)
Josh Brolin...(Matthew Kensington)
Joey Slotnick...(Frank Chase)
Kim Dickens...(Sarah Kennedy)
...a další


Mám docela rád filmy s nevšedním obsahem a tady se Verhoeven docela trefil do mého vkusu. Podařilo se mu natočit působivý film, který jsem měl možnost vidět již několikrát. Film mě dostal především svými docela propracovanými triky, které patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co je zde k vidění. Samotná atmosféra filmu je zde však jako jízda na housenkové dráze. Místy se tvůrcům skutečně povedlo navodit fantastickou podívanou (viz proměna těla), ale občas jí vystřídá její nudná sestřička. Těchto pasáží zde naštěstí není zas až tolik, aby mě to nějak výrazněji rozhodilo.

Verhoeven chtěl diváky především okouzlit svým uměním a ani se moc nesnažil zamaskovat díry ve scénáři, které byly místy dost viditelné. Zvláště vezmeme li v úvahu fakt, že ačkoliv se zde jednalo o kvalitní vědce, často se chovali jako úplní blbci. Na podobné neduhy jsem si však již zvykl. Jak už jsem řekl, nejvíce mě tento film uchvátil svou vizuální stránkou (speciálními triky). Rovněž nesmí chybět ani trocha té nahoty - například za scénku s polonahou Rhonou Mitrou ho musím pochválit.

Samotné herecké výkony byli celkem snesitelné a to od všech zúčastněných. Jasně však nad všemi dominovala hlavní dvojice Kevin Bacon a Elisabeth Shue. Zatímco on skvěle ztvárnil arogantního a sebestředného vědce – posléze neviditelného psychopata, ona zase nejvíce uchvátí svým půvabem. Trošku mě však mrzí, že zatímco po většinu času se snaží atmosféra na diváka zapůsobit především svou psychologickou stránkou, tak ke konci se z toho stal spíše takový průměrný „scifi – slasher“ – ty mord scény moc působivé nebyly. Nicméně Muž bez stínu určitě patří po právu mezi nadprůměrné záležitosti.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat