0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 3. 2017

From Hell (2001)

Johnny Depp dostane za úkol, vypátrat nechvalně proslulého Jacka Rozparovače...

V Londýně roku 1888 začíná být pěkně horká půda pod nohama. Především pak pro zdejší prostitutky, které nedávno začal zabíjet neznámý vrah obzvláště brutálním způsobem. Jakoby toho policisté neměli málo, protože se denně musejí potýkat s pouličními zločinem, kuplíři, drogami a hospodskými rváči. K případu je povolán mladý inspektor Abberline, který je známý svým netradičním způsobem vyšetřování. Za pomoci opiátů a alkoholu občas mívá vidiny, které mu dopomohly vyřešit již několik zapeklitých případů. Během svého pátrání si všimne, že se brutální vrah zaměřil na pětici prostitutek, kamarádek které musí něco spojovat. Ženy s ním však odmítají spolupracovat, přestože se jedna po druhé stávají obětí vraha, jehož agresivní způsobem zabíjení se stále stupňuje. Abberline během vyšetřování proniká stále hlouběji do podivného spiknutí, které sahá až ke královskému dvoru a spolku svobodných zednářů…



Český název: Z pekla
Režie: Allen Hughes, Albert Hughes
Rok výroby: 2001
Délka: 122 min
Země: USA

Hrají:
Johnny Depp...(inspektor Frederick Abberline)
Heather Graham...(Mary Kelly)
Ian Holm...(Sir William Gull)
Robbie Coltrane...(seržant Peter Godley)
Ian Richardson...(Sir Charles Warren)
...a další


Legenda o Jacku Rozparovači byla již mnohokrát zfilmována, přesto si dovolím tvrdit, že tohle jedna z nejlepších adaptací, kterou jsem měl možnost doteď vidět. Příběh samotný nemusím snad ani více rozepisovat, protože neznám snad nikoho, kdo by o něm nikdy neslyšel. Což mi samozřejmě ulehčuje situaci a já se tak můžu alespoň v krátkosti věnovat samotnému filmu. Jeho hlavní doménou je slušné zpracování špinavých potemnělých londýnských uliček, které velkou měrou přispěly k navození potřebné atmosféry.

Divák je téměř okamžitě vtáhnut do tohoto příběhu a ještě než se stačí pořádně rozkoukat, je mu naservírována první vražda. Tady nás sice tvůrci lehce odbyli, ale vše se nám snažili vynahradit za pomoci inspektorových vidin. Kvůli přístupnosti nám však nemohli nabídnout pořádnou porci krvavé podívané, která by však tomu nejspíš ublížila. Přesto si myslím, že kdyby se lehce přitvrdilo, nebylo by to na škodu. Nechybí však slušná porce napětí a scén, při kterých vám alespoň trochu přeběhne mráz po zádech.

Pochválit musím samozřejmě i herecké obsazení. Přestože zde Johnny Depp nepředvedl svůj nejlepší výkon, musím uznat, že to byl právě on, kdo se stal hlavním tahounem celého filmu. On má opravdu dar od pánaboha. Své role se zhostil dobře a ve své podstatě převyšoval své ostatní kolegy minimálně o jednu třídu. Ani Heather Graham si nevedla vůbec špatně, přesto ta na mne zapůsobila především svým půvabem. Přesto si nemůžu nerýpnout, že její postava mohla dostat mnohem větší prostor a hlavně s ní bylo naloženo úplně jinak, než tomu bylo podle historických faktů. Ale tak to bylo na volbě samotných tvůrců. Z pekla tak musím samozřejmě obdarovat nadprůměrným hodnocením.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat