0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 3. 2017

Eye, The (2008)

Zbytečný remake, který nezachrání ani Jessica Alba...

Sydney v dětství nešťastně oslepla, ale od té doby se nikdy nevzdala naděje, že znovu uvidí. Nyní se konečně našel správný dárce a ona tak podstoupí náročnou operaci. Ta dopadne dle slov doktora na výbornou, což zprvu i tak vypadá. Sice má ještě rozostřený zrak, ale nic jí nebrání, aby začala postupně objevovat krásy okolního světa. Jenomže vše má i stinnou stránku. Trápí jí podivné noční můry a vidiny. Všude okolo sebe vidí podivné stíny postav, které ovšem vidí jen ona sama. Zpočátku to přičítá na vrub pooperačnímu stavu a své fantasii, ale zanedlouho v ní vyraší pochybnosti, zda se na ní nepřenesl i hrůzný úděl předchozí majitelky očních rohovek a začne pátrat po její minulosti…



Český název: Oko
Režie: David Moreau, Xavier Palud
Rok výroby: 2008
Délka: 98 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Jessica Alba...(Sydney Wells)
Alessandro Nivola...(Dr. Paul Faulkner)
Parker Posey...(Helen Wells)
Fernanda Romero...(Ana Christina Martinez)
Rachel Ticotin...(Rosa Martinez)
...a další


Nikdy jsem nebyl a nebudu příznivcem remaků a je úplně jedno odkud pocházejí. Nevím, jaký byl rozdíl v rozpočtech mezi remakem a originálem, ale asiaté dokázali vytěžit ze svého umění mnohem více, než přiblblí Američané. Ti už by se měli vykašlat na kopírování a předělávky asijských filmů, protože to je katastrofa, co vypouštějí do světa. Navíc si zde nelze nevšimnout, že když už něco okopírovali, tak to ještě k tomu i totálně odflákli. Občas se sice mezi remaky vyskytne světlá výjimka, ale těchto případů je opravdu nepatrné množství a OKO mezi ně v žádném případě nepatří a nikdy ani patřit nebude.

Je mi však jasné, že se mezi vámi najdou i tací, kteří se mnou souhlasit rozhodně nebudou. Kdyby tam však nehrála Jessica Alba, tak je to totální odpad. Ta mě dokázala alespoň zaujmout svým vzhledem. V některých momentech si šli oproti originálu tvůrci vlastní cestou a to nejspíš způsobilo celkovou sterilitu a nudnost celého snímku. Atmosféra je tu po většinu času na bodu mrazu, napětí
téměř žádné, děsivé scény odbyté a vůbec ne strašidelné, atd…Jestliže jsem u asijského Oka řekl, že jsem se v první polovině dost nudil, tak tady to platí dvojnásobně a po celou dobu filmu.

Jediný rozdíl vidím v tom, že se američtí tvůrci rozhodli být víc akčnější a závěr se rozhodli mnohem více okořenit, než tomu bylo u jejich asijských kolegů. Což je i jediný důvod (pokud tedy nebudu počítat sympatie k představitelce hlavní role), proč tomu to odpadní hodnocení skutečně nedám. Občas si říkám, že by tyhle předělávky měly být trestné. To už nemají filmoví tvůrci vlastní představivost? Ti američtí většinou ne ( o bizarnostech Asylum, Nu Image a Syfy se bavit nehodlám), ale filmy točí jak na běžícím páse.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat