0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 3. 2017

Creep (2004)

Kate zůstane uvězněna v uzamčeném londýnském metru. Není zde však sama...

Kate si užívá párty společně s několika spolupracovníky a známými, ale ve skutečnosti se chce jen dostat do správné nálady, aby záhy odešla na akci, kde bude moci spatřit samotného George Clooneyho. Jenomže její kamarádka odešla dříve a ona tak bude muset využít služeb londýnského metra. Pro německou dívku rozhodně nic jednoduchého, zvláště když mírně opitá „zaspí“ poslední soupravu. Zůstane uvězněná v uzamknutém metru a co víc, jakoby zde nebyla sama...Záhy přijede noční spoj a zdá se, že se dostala z nejhoršího. Jenže v soupravě se jí pokusí znásilnit její kolega, který jí potají sledoval, souprava z ničeho nic zastaví, zhasnou světla a Guye něco násilím vytáhne ven. Teprve teď začíná skutečný boj o holé přežití, protože v kanalizačním labyrintu chodeb žije NĚCO, co rádo unáší lidi…



Český název: Metro
Režie: Christopher Smith
Rok výroby: 2004
Délka: 85 min
Země: Velká Británie / Německo

Hrají:
Franka Potente...(Kate)
Vas Blackwood...(George)
Jeremy Sheffield...(Guy)
Paul Rattray...(Jimmy)
Sean Harris...(Craig)
...a další


Nikdy jsem se netajil tím, že Metro nepovažuji za nějak skvělý horor a už vůbec ne za dobrý film. Není to sice vyložená katastrofa, nicméně jsem od něj očekával mnohem více. Tohle je totiž jedna z těch tuctovek, které nejsou ničím víc, jak průměrným (místy) spíše podprůměrným filmem, na které se podívám jen jednou za čas. Ale v některých situacích se u nich i pobavím. Tedy hlavně nad stupidním zpracováním a často nelogickým dějem. Dám si u toho láhváče, chipsy a hoďku a půl si
oddychnu u televize.

Největší problém vidím v tom, že režisér Smith prostě nedokázal vytvořit pořádnou atmosféru, která se v temném prostředí metra a kanalizaci přímo sama nabízela. Tedy alespoň ne na delší dobu, než bylo pro něj nezbytně nutné. Jenže to diváka nemohlo absolutně uspokojit. Rád se totiž nechávám dlouho napínat a vystačím si s náznaky čehosi děsivého, co se skrývá v temnotě – jenže on nám naservíroval hlavního záporáka na můj vkus až příliš brzy. Za to by zasloužil pěkně naplácat na holou, ale to nebylo to nejhorší, čeho se dopustil.

Samotný scénář byl totiž plný nelogických situací a provařeného klišé, že jsem se prostě musel občas popadnout za hlavu, abych si jí nevykroutil nad stupiditou toho, co se odehrávalo na obrazovce. To se týkalo hlavně chování hlavní hrdinky ke konci filmu, ale i několika vedlejších postav. Ona zrůda to tak měla hodně ulehčené. Jediným obrovským pozitivem vidím to, že angažovali do hlavní role Franku Potente, která držela zuby nehty Metro doslova nad vodou. Nejenže je to pohledná ženská, ale na rozdíl od svých kolegů tak okatě nepřehrávala. Dlouho jsem se rozmýšlel, jestli tomu nemám snížit hodnocení, ale nakonec zůstanu u toho průměrného, které jsem tomu dal, když jsem tento film viděl před léty poprvé.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat