0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 2. 2017

Troll (1986)

Přišel ovládnout svět lidí a navrátit ho do rukou trollů a zlých skřítků. Jen Harry Potter junior jej může zastavit…

Brzy poté co se rodina Potterových přestěhuje do starého činžovního domu, nastanou první komplikace. Syn Harry si všimne divného chování své mladší sestry Wendy a to od chvíle, kdy vstoupila do sklepa. Začne mít podezření, že nejde o jeho sestru, ale mimozemšťana který se za ní jen vydává. Netuší, že není daleko od pravdy. V jejich domě se totiž objevil zlý troll Torok, který hodlá ovládnout svět lidí a nastolit dobu temna. Během následujících tří dní začnou postupně mizet jednotliví obyvatelé domu a jediný kdo o celé věci ví víc, než by se na první pohled mohlo zdát, je stará paní Eunice, která požádá Harryho o pomoc, v boji se zlem…



Český název: Skřítek / Troll
Režie: John Carl Buechler
Rok výroby: 1986
Délka: 82 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Noah Hathaway...(Harry Potter Jr.)
Jenny Beck...(Wendy Anne Potter)
Phil Fondacaro...(Malcolm Mallory / Torok)
Shelley Hack...(Anne Potter)
Michael Moriarty...(Harry Potter)
June Lockhart...(Eunice St. Clair)
...a další


Když se mě před časem kdosi zeptal, jaké hororové série jsou pro mě nejhorší – bez rozmyšlení jsem odpověděl Záhada Blair Witch a Troll. Můj názor se na ně od té doby vůbec nezměnil, jen jsem k nim přidal některé série od Asylum se všemi těmi Mega potvorami, nejrůznějšími kříženci a tornády. Tento první díl není ještě vyložená katastrofa, přestože opravdu mnoho kvality nepobral. Především bych vás chtěl upozornit, že pokud hledáte nějakou seriozní hororovou podívanou, tak tady bude opravdu marnit čas.

No tak sice tento film nemá s „otravným“ Harry Potterem nic společného, tedy kromě jména hlavního hrdiny, ale jinak taky moc kvality nepobral. Je mi jedno, zda tenhle film oslovil Rowlingovou k napsání těch srágor pro děti a našla v něm inspiraci pro svou postavu – její pojmenování. Tenhle kousek mě dokázal oslovit snad jen docela pěknými maskami trollů, které si Buechler dělal většinou sám. Stačilo se jen spřáhnout s rodinou Bandů a světlo světa mohly spatřit další příšerky.

Samotná atmosféra není rovněž žádný zázrak a zaručuji vám, že vás nechá po většinu času zcela chladnými. Žádnou pořádnou porci hrůzy a napětí zde nenajdeme, protože celý film byl natočený
spíše v „humorném“ pojetí. I tak se však může Troll opřít alespoň o některé herecké výkony, které mu určitě hodně pomohli. Asi nejvíc mě oslovil Phil Fondacaro, jehož finální proměna neměla chybu. Tenhle chlapík nevelkého vzrůstu si tu zahrál dokonce dvojroli – ano v kostýmu trolla Toroka byl právě on.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat