0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 2. 2017

Starship Troopers 2: Hero of the Federation (2004)

Brouci jsou mnohem lstivější než minule a vojáci Hvězdné pěchoty tentokrát projdou opravdovým PEKLEM! To samé však platí i pro samotné diváky...

Na jedné ze vzdálených planet se dostane skupinka vojáků Federace do opravdu svízelné situace. Je obklopena mnohem větším počtem brouků, kterým není schopná se hvězdná pěchota ubránit. Generál Shepherd se proto rozhodne opustit bojiště a svým lidem dá příkaz, aby našli útočiště ve staré základně. Sám s hrstkou nejvěrnějších poté kryje jejich ústup. Vojáci pod vedením Dilla se opevní v úkrytu a vyčkávají příchodu ostatních. Ti se skutečně objeví, ale od té chvíle se začnou dít na základně divné věci. Nejenom že musí čelit neustálým útokům brouků, ale za velice podivných okolností začnou vojáci jeden po druhém umírat. Stojí snad za tím odpadlík Feferace Dax, který se na základně do dnešního dne ukrýval, nebo brouci přišli na dosud neobjevený způsob, jak se zbavit svých lidských protivníků?



Český název: Hvězdná pěchota 2: Hrdinové Federace
Režie: Phil Tippett
Rok výroby: 2004
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Richard Burgi...(V.J. Dax)
Colleen Porch...(Lei Sahara)
Ed Lauter...(Jack Gordon Shepherd)
Kelly Carlson...(Charlie Soda)
Sandrine Holt...(Jill Sandee)
Ed Quinn...(Joe Griff)
...a další


První Hvězdná pěchota se dočkala nejen několika prestižních ocenění, ale i docela velké divácké přízně. Přestože nejsem příliš velkým příznivcem ani jedničky, musím uznat, že jde o vůbec nejlepší díl celé série. Obě následující pokračování jsou totiž naprosto zbytečné a dvojka je jedna velká tragédie. Tvůrci zcela vypustili podstatu a směrnici jedničky a šli na to „hezky“ pěkně po svém,
za což byli fanoušci Hvězdné pěchoty, odměněni odpadní podívanou největšího kalibru. O čemž se přesvědčíme již v samotném úvodu.

Speciální efekty jsou snad o dvě třídy horší, než tomu bylo u jedničky a když k tomu připočítáme i velice špatné herecké výkony a tragickou kvalitu scénáře – bylo doslova vymalováno. Zatímco u první Hvězdné pěchoty se dalo ještě polemizovat alespoň s pěknou vizuální stránkou některých objektů a scenérie, tak zdejší kulisy byly jedna velká katastrofa. Samotný příběh měl sice určitou myšlenku, ale neschopnost scénáristy a především režiséra z toho udělaly jeden velký chaos a zmatek, který nejsem schopný ani při troše dobré vůle akceptovat.

Chvílemi jsem se v tomto guláši dokonce ztrácel, což se mi moc často nestává ani u propracovaných psychologických filmech. Ztvárnění digitálních brouků nebyla taky žádná sláva a tak jediné na co se dalo dívat, byly nahé scény Kelly Carlson. Zbytek herců předvedl podprůměrné výkony a to se tu přitom objevilo několik docela známých tváří. Richard Burgi si však to nejlepší nechával pro svého Ochránce a tak ani z jeho strany to nebyl žádný velký zázrak. Zbytek se už jen svezl na vlně podprůměru a někteří byli dokonce doslova tragičtí. Úplný závěr filmu už byl jen opravdu úsměvnou a hlavně přemrštěnou podívanou, kterou už znovu vidět nepotřebuji.


Hodnocení:
20%

Žádné komentáře:

Okomentovat