0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 2. 2017

Sleepy Hollow (1999)

Mysteriozní detektivka, Johnny Depp vs. Bezhlavý jezdec, co víc si může divák přát…

Konstábl Crane patří sice mezi nejlepší vyšetřovatele, ale svým nadřízeným je již dlouho „trnem v oku“. A to hlavně díky svému racionálnímu smýšlení a prosazováním moderních metod při vyšetřování. Jenomže jeho nadřízení a soudci jsou až příliš konzervativní a nehodlají žádnou „revoluci“ připustit. Proto mu nabídnou, aby odjel do zapadlé americké vesnice Sleepy Hollow a pokusil se tam vyšetřit sérii vražd, která děsí místní obyvatelstvo. Sice mu moc šancí na úspěch nedávají, ale alespoň se ho zbaví...Ichabod pln očekávání tedy odjíždí, aniž by tušil, že jej tam čeká nejděsivější případ jeho kariéry. Po obhlédnutí okolí vesnice, která je téměř neustále zahalena mlžným oparem a seznámením s většinou obyvatel, dojde k názoru, že za vším musí být nějaký šílený vrah. Nevěří totiž místní legendě o bezhlavém jezdci, který má mít na svědomí všechny vraždy. Během svého pátrání začne poodhalovat tajemství, jenž se někteří z místních snažili ututlat a počet podezřelých začne rychle stoupat. Ukáže se totiž, že všichni mrtví spolu měli něco společného...něco co mělo zůstat navždy utajeno. Jenže mrtvých začne přibývat a nakonec i Crane bude muset připustit, že nadpřirozené síly skutečně existují…



Český název: Ospalá díra
Režie: Tim Burton
Rok výroby: 1999
Délka: 105 min
Země: USA / Německo

Hrají:
Johnny Depp...(Ichabod Crane)
Christina Ricci...(Katrina Van Tassel)
Christopher Walken...(Hessian Horseman)
Miranda Richardson...(Lady Van Tassel)
Michael Gambon...(Baltus Van Tassel)
Casper Van Dien...(Brom Van Brunt)
...a další


Skvělá mysteriózní detektivka, ve které figurují nadpřirozené síly v podobě bezhlavého jezdce. Burton je prostě geniální režisér a většina jeho filmů se těší velké oblibě. Ospalou díru řadím mezi jeho nejlepší tvorbu a určitě jsem jí neviděl naposledy. Byl jsem naprosto uchvácen strhující atmosférou, kterou se mu podařilo vytvořit a zrovna tak i ponurým prostředím vesnice, kde už ani lišky nedávají dobrou noc. Divák je doslova vtažen do příběhu hned od prvních minut a to se mi na tom líbilo asi nejvíce. Burton totiž nehodlal chodit zbytečně okolo horké kaše a tak nám naservíroval několik mordů hned na začátku.

Hned vzápětí se seznamujeme s hlavním hrdinou, jeho smýšlením i důvtipem, který mu dopomáhají při jeho vyšetřování. Navíc nebudeme svědky jen postupného rozplétání vrahovy identity, ale podíváme se i díky několika flashbackům do minulosti jak samotného Cranea, tak i bezhlavého jezdce. Navíc tu prostě nebyl čas na nudu a pořád se tu něco děje. Občas se u některých scén zasmějeme pro jejich humorné pojetí, jindy budeme se zatajeným dechem sledovat postup ve vyšetřování. Jde totiž především o detektivní zápletku a přestože je nám jasné, kdo vraždí, bylo zajímavé sledovat kdo další ve vesnici má nějakého toho „kostlivce“ ve skříni.

Johnny Depp předvedl další ze svých bezchybných výkonů. On má prostě dar od pánaboha a je radost ho sledovat. Skvěle zapadl do celého komplexu tohoto filmu a vedle skvělého scénáře, hudebního doprovodu a ponuré atmosféry mi nezbývá, než mu opět složit velkou poklonu. Ani ostatní herci si však nevedli vůbec špatně. Christina Ricci i Christopher Walken se rovněž za své výkony stydět rozhodně nemusí a zbytek jakbysmet. Takže je asi všem jasné, že tady půjdu s hodnocením hodně vysoko. Dalo by se tu sice pár věcí ještě vypilovat, ale jinak opravdu velká spokojenost.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat