0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 2. 2017

Prowler, The (1981)

 Rozchod bývá pro mnohé bolestivou záležitostí. Občas se dokonce stává, že někomu z toho nepěkně přeskočí a započnou hotové jatka…

Rozchod psaný v dopise, není zrovna nejlepší volbou ukončení vztahu. Zvláště když váš milý brání svou vlast daleko za hranicemi a je pod neustálým psychickým tlakem. O tom se roku 1945 přesvědčí dívka Rosemary na vlastní kůži. Studenti pořádající maturitní ples v malém městečku Avalon Bay si užívají tento velký den, baví se tancem a posilňují alkoholem, aniž by kdokoliv z nich měl jen tušení, že v nedalekém altánku umírá Rosemary se svým novým přítelem. Někdo je oba probodl vidlemi, leč vrah nebyl nikdy dopaden...O třicet pět let později se mladá studentka Pam chystá společně se svými vrstevníky na vlastní ples. Nadržení studenti si hodlají tento večer pořádně užít, protože již brzy se jejich cesty rozejdou. Místní šerif si hodlá užít rybaření a tak svůj úřad předá svému zástupci Markovi. Co by se taky mohlo stát? Jenomže zatímco propuká zábava, nedaleko obléká po letech svou uniformu nelítostný vrah, aby znovu rozpoutal krvavé lázně a tentokrát nehodlá ušetřit vůbec nikoho…



Český název: Vrah Rosemary
Režie: Joseph Zito
Rok výroby: 1981
Délka: 89 min
Země: USA
Alternativní názvy: Rosemary's Killer, The Graduation


Hrají:
Vicky Dawson...(Pam MacDonald)
Christopher Goutman...(Mark London)
Farley Granger...(šerif George Fraser)
Lawrence Tierney...(Maj. Chatham)
Cindy Weintraub...(Lisa)
...a další


Jelikož mám tento hororový subžánr opravdu rád a patří mezi moje nejoblíbenější, nemohl jsem si tento mnohými neprávem opomíjený film, nechat prostě ujít. Jde o docela slušný slasher, který je ovšem místy dost nevyvážený. V určitých momentech je zbytečně zdlouhavý, nudný a nezáživný.
Pozitivní věci zde však naštěstí převyšují a to bylo rozhodující. Béčkový režisér Zito byl sice teprve v počátcích své nepříliš plodné kariéry, ale za velké podpory Toma Saviniho a Darryla Ferrucciho se mu nakonec podařilo natočit docela zajímavý film. Oba zmiňovaní měli na starosti speciální efekty, masky a make-up.

Pozitivní věci zde převyšují ty negativní. Brutální vrah se s nikým nesere a při jeho vraždících scénách tuhne krev. Nebo alespoň v době natočení to tak jistě fungovalo. Mord scény (většina) jsou hodně rozmanité, dobře zvukově doprovázené a především pěkně krvavé. Použití vidlí coby nejčastěji využívaného nástroje pro zabíjení, nebylo ještě tolik okoukané a skřípání hrotů o kachličky mi zní v uších ještě dnes. Je sice pravdou, že občas si vrah až zbytečně „hrál“ se svou obětí, zatímco v jiných případech se choval naprosto nelogicky, ale atmosféra měla díky tomu alespoň zajímavé grády.

Herecké výkony jsou rovněž na přijatelné úrovni a rozhodně jsou lepší než český dabing. „Při vraždě první dívky jí dvakrát mladík řekne jiným jménem“. Budovaná atmosféra a napětí mi však přinesli příjemný prožitek jinak nepříliš vyvedeného večera, který už jen trochu kazil slabší závěr a
fakt, že mi došlo pivo. Vrah Rosemary tak sice nepatří mezi nejlepší slashery co znám, ale rozhodně svým slavnějším kolegům ostudu neudělal! 

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat