0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 2. 2017

Lord of the Flies (1963)

Skupina chlapců přežila pád letadla, to ovšem neznamená, že to nejhorší už mají za sebou...

Při přeletu Tichého oceánu dojde k pádu letadla a přežije jej jen hrstka britských studentů, kteří se zachrání na jednom z malých ostrůvků. Malí chlapci jsou odkázáni jen jeden na druhého a mohou jen doufat, že je brzy někdo najde. Ralph se záhy stává jejich vůdcem a snaží se ve skupině nastolit určitá pravidla, která mají zvýšit jejich naději na přežití. Postavení přístřešku a rozdělání ohně je pro něj prioritou. Jenomže je zde i skupinka školního sboru, který vede ctižádostivý Jack, který se nechce podrobit většině a neustále zpochybňuje Ralphovu autoritu. Navíc vlastní nůž, jedinou zbraň na ostrově, která mu pomáhá při lovu a obstarávání potravy. Snaží se na svou stranu získat další a další chlapce, kteří postupně odhazují veškeré zábrany a začnou dávat přednost divošství před civilizačními návyky. Spory mezi oběma skupinami se začnou stále více vyhrocovat až překročí hranice, ze kterých již není návratu…



Český název: Pán much
Režie: Peter Brook
Rok výroby: 1963
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
James Aubrey...(Ralph)
Hugh Edwards...(Piggy)
Tom Chapin...(Jack)
Roger Elwin...(Roger)
Tom Gaman...(Simon)
...a další


Přestože jsem toho o knižní předloze Williama Goldinga slyšel opravdu dost, nikdy jsem neměl příležitost si jí přečíst. Což budu muset samozřejmě v budoucnu napravit, ale prozatím jsem si musel vystačit s oběma filmy, které se tímto dramatickým příběhem nechali inspirovat. Černobílý originál jsem měl tu čest vidět jako první a přiznám se, že na mě toto dobrodružné drama s prvky thrilleru a svým způsobem i „hororu“ udělalo docela velký dojem. Extrémní podmínky a manipulace se slabšími jedinci dokáží udělat s lidskou psychikou opravdu divy a nemusí jít nutně jen o dospělé. Děti to odnesou mnohdy ještě hůře.

Počáteční tempo příběhu bylo sice takové mdlé, že si divák musí především vystačit jen s obhlídkou pěkného ostrovního prostředí, ale netrvalo příliš dlouho a psychologická stránka příběhu se roztočila na plné obrátky. Ti kdo sledují reality show Survivor ví, co by mělo být přednostmi trosečníků (však se také tvůrci nechali údajně inspirovat tímto příběhem) a tady tomu nebylo jinak. Akorát na tu zábavu a soutěže o odměnu tady jaksi nezbylo místo. Hledání potravy, intriky a boj o moc – o to samozřejmě nepřijdeme.

Zvláštní formou je nám zde prezentováno přátelství, které ovšem stojí na velmi křehkých základech. Stačí jen pocítit bezmocnost či se dostat do „euforie“ a i zbytky morálních hodnot či dětské nevinnosti jdou stranou. Zvláště když někde v koutku duše víte, že vás za to nikdo nemůže potrestat. Velice spokojený jsem byl i po stránce hereckých výkonů u představitelů důležitějších postav ve filmu. Když k tomu připočítám i dramatické zakončení příběhu, byl jsem docela spokojený. Dle mého jde o nadprůměrnou záležitost, kterou jsem určitě neviděl naposledy.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat