0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 2. 2017

Batoru rowaiaru (2000)

Každý rok je v Japonsku vybrána jedna třída, aby se její žáci nedobrovolně zúčastnili brutální krvavé hry o přežití, zvané Battle Royale. Přežít však může jen jeden ze studentů – studentek!!!

V Japonsku se na přelomu tisíciletí rozhodla vláda kvůli vysoké nezaměstnanosti a ztrátě autority dospělých u dětí k takzvané "vzdělávací reformě tisíciletí" - zákonu Battle Royale. Velké množství studentů totiž začalo bojkotovat svou školní docházku a stali se pro společnost nebezpečnými. Každý rok je proto náhodně formou losu vybrána jedna třída, jejíž žáci jsou násilím uvrhnuti do děsivé hry o přežití, aby navodila mezi studenty strach a tím získala zpět ztracený respekt. Tentokrát padl los na 9E a ještě před tím, než jsou studenti „vypuštěni“ na neobydleném ostrově, aby po dobu tří dnů bojovali jeden proti druhému, puštěno instruktážní video. Každý z nich má na krku obojek, který v případě uplynutí doby, nebo pokusu o jeho sundání vybuchne. Navíc slouží i jako monitorovací zařízení. Každý z nich dostane nutnou výbavu v podobě jídla a pití, no a jako bonus i náhodnou zbraň či předmět, který jim má dopomoci k přežití. Z dosavadních kamarádů a přátel se brzy stanou krvelačná monstra, jejichž jediným cílem je vlastní přežití. Najdou se však mezi nimi i tací, kteří nejsou ochotni se podřídit brutální hře a pokusí se postavit na odpor…



Režie: Kinji Fukasaku
Rok výroby: 2000
Délka: 122 min
Země: Japonsko
Alternativní název: Battle Royale


Hrají:
Tatsuya Fujiwara...(Shuya Nanahara)
Aki Maeda...(Noriko Nakagawa)
Taro Yamamoto...(Shogo Kawada)
Kou Shibasaki...(Mitsuko Souma)
Takeshi Kitano...(Kitano)
...a další


Jedná se o hodně solidní survival horor. Svého času jsem měl asijskou produkci nejraději ze všech a hodně dlouhou dobu jsem více překvapován, co se jim podařilo natočit a kam na ty nápady chodili. Ovšem jen do doby, než se v každém druhém filmu začaly objevovat dívky s dlouhými černými vlasy, lezoucí téměř odkudkoliv (to není narážka na Kruh či Nenávist – protože ty originální mám strašně rád). Scénář filmu není nikterak složitý a jednoduchost z něho srší ze všech stran, ale producenti a režisér dokázali natočit parádní podívanou i s větším počtem herců, kteří předvedli velice solidní výkony.

Je ovšem jasné, že zde lze narazit i na několik nelogických prvků či jisté nápadnosti s některými jinými filmy (určité věci si tvůrci prostě vypůjčili odjinud). Nad tím jsem však protentokrát dokázal mávnout rukou. Akční scény jsou přiměřeně brutální i napínavé. Na jednu stranu na nás útočí film po psychologické stránce, kdy máme šanci vidět vybíjenou milých spolužáků, se kterými jsme ještě včera chlastali za barákem, hráli basketbal, či se jen učili do školy a na druhé je následně nemilosrdně sejmeme a rozsekáme či rozstřílíme na sračku, aby jsme sami přežili. Takže z tohoto hlediska jsem byl nadmíru spokojený. Jediné co mi na tom dost vadilo, byla ta přemíra „romantiky“ i v momentech, kdy to vůbec nebylo zapotřebí.

Battle Royale však dokázal splnit většinu mých kritérií a tudíž jej prostě musím označit za nadprůměrnou podívanou. Především pak první dvě třetiny filmu mě doslova upoutaly k obrazovce. Jen ten konec mi trošku pokazil náladu, ale tak viděl jsem už mnohem horší zakončení dobrých filmů. Jestli vám můžu tento film doporučit? Rozhodně ano! Sám za sebe jsem byl s tímhle snímkem velice spokojený a dost jsem se těšil na pokračování, které už však zas až tak dobré nebylo.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat