0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 1. 2017

Split Second (1992)

 Rutger Hauer coby drsný policista dostává na starost vyšetřování několika brutálních vražd. Vypadá to, že zabiják nemůže pocházet z naší planety…

Roku 2008 došlo vlivem globální oteplování k zatopení Londýnských ulic. Již tak depresivní náladu ještě více nahlodají záplavy krys, nemoci a celodenní šero. Aby toho nebylo málo, došlo k několika brutálním vraždám, kdy neznámý vrah svým obětem doslova vyrval srdce z hrudi. Případ vyšetřuje detektiv Harley Stone, který má se sériovým vrahem nevyřízené účty z minulosti. Před několika roky mu totiž zabil parťáka a jeho zranil. Od té doby jakoby byli nějak propojeni. Drsný polda rozhodně není mezi svými kolegy a nadřízenými moc populární, ale to mu nevadí. Jeho netradiční metody většinou přinášejí kýžené ovoce, tak co. Harley je navíc přesvědčen, že záhadný zabiják není lidská bytost, nýbrž krvežíznivý netvor z vesmíru. I proto je mu přidělen nový parťák Durkin, který má na něj dohlížet a podávat nadřízeným průběžné informace z vyšetřování. Oba detektivové si zprvu vůbec nepadnou do oka, ale ve chvíli kdy se stanou dalším terčem brutálního zabijáka, musí spojit své síly a začít spolupracovat…



Český název: Zlomek sekundy
Režie: Tony Maylam, Ian Sharp
Rok výroby: 1992
Délka: 90 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Rutger Hauer...(Harley Stone)
Alastair Duncan...(Dick Durkin)
Kim Cattrall...(Michelle McLaine)
Pete Postlethwaite...(Paulsen)
Ian Dury...(Jay Jay)
...a další


Pokud máte rádi kombinaci scifi a hororu, tak by se vám tento film mohl i líbit. Zvláště máte-li v oblibě třeba takového Predátora 2. Tohle je totiž evropský pokus o jeho částečné napodobení. Oba snímky si sice nemůžou konkurovat, protože Predátor je minimálně o třídu lepší podívanou, ale i tady se divák dočká docela slušné atmosféry i vydařených akčních scén. Hned v úvodu na vás dýchne ponurá atmosféra zatopeného špinavého Londýna a ani jsme nemuseli moc dlouho čekat na první akci. Harley Stone to na nás vybalí hned ze začátku, takže na řadu příjde i několik peprných hlášek a slovních přestřelek.

Rutger Hauer opět nezklamal a jeho postava drsného poldy byla jasně tím nejlepším, co nám film nabídl. Děj sice není příliš originální záležitostí, ale místy (především na začátku) byla atmosféra opravdu hodně dobrá. Mrtvá těla, srdce vyrvaná z hrudníků, tajemný zabiják z vesmíru – to vše slibovalo nezapomenutelný zážitek, ovšem jen na papíře. Přece jenom se tu totiž objevilo i několik slabin. Možná bych jen trošku ubral zbytečně roztahanou a trošku nudnější prostřední pasáž, protože napětí se jaksi začalo vytrácet. Konec filmu se naštěstí vrátil do starých kolejí, jen mě trošku mrzí, že monstrum nebylo mockrát vidět.

Pokud jste však ochotni akceptovat těch pár nelogických prvků a občasnou nudu, rozhodně nebudete odcházet zklamaní. Po stránce hereckých výkonů totiž bylo vše v naprostém pořádku. Alastair Duncan zdatně sekundoval svému zkušenějšímu kolegovi a přestože mi ze začátku lezl na nervy, tak postupem času jsem si na něj zvykl. To Kim Cattrall je většinou zárukou kvality již v samotném prvopočátku. Ani tady nezklamala své věrné fandy a kromě solidního hereckého výkonu se i odhalila. Takže jak už jsem poznamenal, shlédnutím tohoto filmu určitě neprohloupíte.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat