0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 1. 2017

Skeleton Key, The (2005)

Některé dveře by se prostě neměli otvírat! Zvědavost Kate Hudson však byla větší, než pud sebezáchovy…

Mladá pečovatelka Caroline objeví v novinách inzerát, ve kterém hledá postarší manželská dvojice ochotnou pomocnici. Ponurý dům v blízkosti močálů sice nevypadá moc vábně, ale mladá dívka se přesto rozhodne pečovat o Bena, který je po mrtvici. Z jeho manželkou si sice nepadnou zrovna moc do oka, ale slušná suma peněz je lákavou inspirací překonat každou překážku. Dostane univerzální klíč od všech dveří. Jen ty na půdě nemá nikdy otevírat. Zvědavost je však mocný nepřítel a tak Caroline objeví starou komnatu plnou podivných rituálních věcí, starých desek a zaříkadel. Navíc to vypadá, jakoby se jí Ben snažil před něčím varovat. Je snad toto místo v područí temných sil? Dívka však na duchy nevěří, ale brzy se přesvědčí o svém velkém omylu…



Český název: Klíč
Režie: Iain Softley
Rok výroby: 2005
Délka: 104 min
Země: USA / Německo

Hrají:
Kate Hudson...(Caroline Ellis)
Gena Rowlands...(Violet Devereaux)
John Hurt...(Ben Devereaux)
Peter Sarsgaard...(Luke Marshall)
Joy Bryant...(Jill)
...a další


Iain Softley je hodně zvláštní režisér. Sice jsem zatím neměl tu čest vidět všechny jeho filmy, ale již několikrát jsem byl svědkem coby divák toho, že tenhle chlápek dokáže dělat s atmosférou docela divy. Tady si naštěstí nevedl jinak a já si tak mohl vychutnat další porci velice vydařené podívané. Má to však jedno ALE. Atmosféra filmu byla od začátku jednou parádní mysteriózní jízdou, okořeněnou vynikajícím výkonem Kate Hudson a slušným hudebním doprovodem. Po celou dobu jsem s napětím očekával jak to dopadne, ale následně jsem byl docela znechucen úplným závěrem.

Nebudu zde nic zbytečně vyzrazovat, abych vás nepřipravil o zajímavé vyvrcholení – ale tohle jsem si vážně nezasloužil. Jestli má film happyend nebo ne, je mi většinou úplně jedno, ale přece jenom bych očekával něco mnohem lepšího. Šokující – jak pro koho. Příběh samotný nemá žádné výrazné trhliny, kromě několika nudných pasáží, ale těch zde bylo minimum. Je ovšem pravdou, že se tu občas vyskytlo pár vlažných minut, bez kterých bych se klidně obešel. Všechno se dá však odpustit, protože ponurá atmosféra a prostředí samotného domu, byla naprosto dokonalá.

Po herecké stránce si rovněž nemůžu stěžovat. Kate Hudson odvedla slušnou práci a bylo jen dobře, že na ní tvůrci počkali. Ještě před začátkem natáčení totiž otěhotněla a tak se čekalo až bude mít po porodu. To bylo jediné štěstí, protože nejen svým šarmem, ale především výkonem výrazně obohatila tento film. Dobře si vedla i její sokyně Gena Rowlands, se kterou bych pod jednou střechou tedy bydlet nechtěl. John Hurt tu rovněž nebyl do počtu, ale vzhledem ke své indisponované postavě, byl trošku omezený předvést, co všechno v něm je. Pokud jste tedy Klíč ještě neviděli, tak to rychle napravte! Určitě neprohloupíte.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat