0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 1. 2017

Shocker (1989)

Někdy nepomůže k zastavení šíleného vraha ani poprava elektrickým křeslem...

V Los Angeles řádí sériový vrah, který již zavraždil obzvláště brutálním způsobem několik rodin. Policista Parker který vede vyšetřování je bezradný, protože po něm nezůstala dosud žádná stopa. Navíc posledními obětmi se stala jeho manželka a dvě děti. Ve chvíli kdy za ním příjde jeho nevlastní syn Jonathan, který tvrdí že ve své vizi viděl vraždu rodiny i tvář vraha, jej považuje za blázna. Ovšem jen do chvíle, kdy detailně popíše krvavá jatka v jejich domě, přestože tam nemohl být. Během razie u televizního opraváře Horace Pinkera dojde k zabití několika policistů, ale samotnému vrahovi se podaří utéct. Od té chvíle je jasné, že Jonathan nelže a je nějakým zvláštním způsobem spjat s vrahem. Ten si to samozřejmě nenechá líbit a další obětí se stává mladíkova přítelkyně Alison. Během vzájemné konfrontace mezi Jonathanem a Pinkerem naštěstí zasáhne policie a vrah dostane elektrické křeslo. Detektiv i jeho syn jsou samozřejmě na jeho popravě přítomni, ale stane se velice zvláštní věc. Přestože vrah skutečně zemře, jeho duch se dokáže převtělovat do dalších lidských těl. Tuto skutečnost však odhalí pouze Jonathan, kterému však nikdo nevěří. Pinker tak nerušeně vraždí dál, mrtvých přibývá a chystá finální úder. Ani Jonathan však nehodlá tiše přihlížet a tak se schyluje k jejich závěrečnému souboji…



Režie: Wes Craven
Rok výroby: 1989
Délka: 109 min
Země: USA

Hrají:
Peter Berg...(Jonathan Parker)
Mitch Pileggi...(Horace Pinker)
Michael Murphy...(Don Parker)
Camille Cooper...(Alison)
Ted Raimi...(Pac Man)
...a další


Wes Craven vždy patřil k mým oblíbeným režisérům, ale především svými staršími filmy. Od jisté doby totiž začal točit jen samé kraviny (tedy alespoň podle mě). Shocker měl navázat na slavnou sérii Noční můry a jeho tvůrce uvažoval o další kultovní sérii. Slovem navázat není myšleno to, že by šlo o nějaké pokračování, ale Horace Pinker se měl stát po Freddym další kultovní hororovou postavou. Ke zrealizování tohoto plánu však nikdy nedošlo, protože tento film nebyl mezi diváky přijat zrovna moc kladně. I proto zůstalo jen u toho filmu. Důvodů proč se tak stalo, je hned několik…

Přestože se tento film zprvu skutečně tváří jako slasher a mrtvol je tu celá hromada, postupem času začal film stále více sklouzávat ke scifi a tato kombinace se ukázala býti dost špatným krokem. Zvláště když se konec proměnil v hrůznou fantasmagorii, která mi pokazila do té doby docela povedený prožitek z filmu. Už alespoň vím, kde se inspirovali tvůrci filmu Lawnmower Man 2 (Trávníkář 2). Přitom prvotní kriminální zápletka sebou přinesla i slušnou dávku ponuré atmosféry. Což mělo něco do sebe a já si sledování filmu opravdu užíval. Mitch Pileggi totiž ztvárnil šíleného vraha docela přesvědčivě a chvílemi naháněl i hrůzu. Troufám si říci, že do chvíle než proběhla scéna s elektrickým křeslem, byl Shocker téměř bezchybnou záležitostí.

Jenomže potom začalo ono přeskakování z těla do těla a skutečně se dostavila jistá forma křečovitosti. Jakoby scénáristovi došel dech a nedokázal vypotit již pořádnou myšlenku. Některé situace ve kterých se musel Jonathan utkat s lidmi, do kterých se dostal vrahův duch, vypadaly dost trapně. Navíc začala trpět i samotná atmosféra, která chvílemi kvičela jako prase jdoucí na porážku. A to nemluvím o tom humusu v podobě cestování napříč televizními kanály. V těchto chvílích jsem měl neskutečnou touhu, to prostě vypnout. Pokud tohle měla být ona spojitost s Noční můrou, tak si Craven měl dát raději mokrou hadru na čelo a jít vyspat očividnou kocovinu. Tahle pohnojit celý film, to se jen tak nevidí. Tento kousek měl rozhodně navíc, ale takto to vidím na čistý průměr.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat