0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 1. 2017

Prison (1987)

V této věznici se klidného odkroucení trestu rozhodně nedočkáte! Zvláště když nadešel čas, oplatit starou křivdu...

Místo aby vláda vynaložila peníze ze státního rozpočtu na vybudování nových věznic, raději nechá otevřít jednu z těch dávno zavřených. Stačí trochu oprášit zastaralé vybavení, udělat pár nutných oprav, sehnat schopného hlavního dozorce (ředitele) a pak už jen vybrat „šťastlivce“, kteří budou obývat tamní cely. Mezi nimi je i zloděj aut Burke, který si zde musí odpykat zbytek trestu. O tom že to tady nebude žádná procházka růžovým sadem, se přesvědčí hned v prvních dnech společně s ostatními vězni i samotnými dozorci. Brzy se zde totiž začnou dít záhadné věci, které vyvrcholí několika podivnými a především brutálními úmrtími. Je snad vrahem někdo z vězňů, nebo jde o vyřizování účtů ze strany dozorců? Pomalu začne vyplouvat na povrch pochmurná minulost tohoto místa a nespravedlivého činu, který se zde kdysi odehrál…



Český název: Věznice
Režie: Renny Harlin
Rok výroby: 1987
Délka: 102 min
Země: USA

Hrají:
Viggo Mortensen...(Burke)
Lane Smith...(Sharpe)
Lincoln Kilpatrick...(Cresus)
Tom Everett...(Rabbitt)
Chelsea Field...(Katherine)
...a další


Věznice je stará a mnohými neprávem opomíjená klasika, která ani po letech neomrzí. Děj filmu sice ze začátku připomíná nějaký obyčejný akční cajdák, ale chyba lávky. Jakmile se totiž do toho dvojice Vigo Mortensen a Lane Smith obují pořádně, začne ta správná podívaná. Pochmurné prostředí věznice a především tajemství ukryté za zdí, dokázalo vykouzlit opravdu zajímavou podívanou, která nám nabídne postupné gradování příběhu a slušnou dávku napětí. Renny Harlin mě už několikrát dokázal velmi mile překvapit a jeho počátky byli nadmíru úspěšné.

Tato duchařina je navíc okořeněná docela solidními efekty a na tu dobu i často originální smrtí jednotlivých vedlejších postav. Nej byla asi ta ve větrací šachtě a následný oběd muklů. Ovšem ani ty ostatní (alespoň většiny z nich) nejsou k zahození. Zvláště když se v nich objevila slušná porce napětí a tvůrčí kreativity. Když k tomu připočítáme i jistou dávku mysteriozna, bylo téměř vyhráno. On nám totiž pomstychtivý duch nebyl téměř po celou dobu ukázán a divák si tak musel vystačil pouze ze svou představivostí. To se však na konci změnilo a já vážně nevím, zda to byl dobrý krok.

Herecké výkony a především samotné obsazení, bylo velice uspokojivé. Kdo by taky neznal Vigga Mortensena (Pán prstenů) – ten si i ve svých začátcích nevedl vůbec špatně. Ovšem určit jasného tahouna celého filmu, je tentokrát velmi obtížné. Nikdo zde vyloženě nevyčníval nad ostatními – všichni odvedli slušnou práci. Což bylo jen a jen dobře. Jen s tím závěrem si mohli tvůrci ještě více pohrát. Přece jenom bych očekával lepší vyvrcholení. Prison však ve mně zanechal vesměs kladné pocity a tak ho samozřejmě ohodnotím i patřičně vysokým hodnocením.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat