0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 1. 2017

Maximum Overdrive (1986)

Stephen King usedl poprvé a zřejmě i naposledy do režisérského křesla, aby nám ukázal vzbouření strojů a boj hrstky lidí o vlastní přežití...

Země se díky mimozemským vlivům dostala do prekérní situace. Zvláště pak všichni lidi žijící na naší planetě. Nazelenalá aura zapříčinila, že se doslova zblázní všechny stroje, jenž zatouží zabít vše živé. Lidi ani zvířata nejsou před nimi v bezpečí a počet přeživších se začne rapidně snižovat. V našem příběhu se zaměříme na skupinu náhodných lidí, kteří se snaží najít útočiště v bistru u dálniční benzínky. Ti jsou nuceni společně s místním personálem čelit útokům několika „zblázněných“ kamiónů, ale i klasickým spotřebičům či výherním automatům. Navíc na místo přijíždí stále další a další stroje, takže lidem nezbývá nic jiného, než začít bojovat o vlastní přežití všemi dostupnými prostředky…



Český název: Vzpoura strojů
Režie: Stephen King
Režie: 1986
Délka: 97 min
Země: USA

Hrají:
Emilio Estevez...(Bill Robinson)
Yeardley Smith...(Connie)
Laura Harrington...(Brett)
Pat Hingle...(Hendershot)
John Short...(Curt)
...a další


Přestože do režisérského křesla usedl sám autor literární předlohy Stephen King, film se lichotivého přijetí u diváků nikdy nedočkal. Dalo by se spíše říci, že skončil úplným propadákem. Což samozřejmě nelibě nesl nejen King, který již nikdy nic jiného nerežíroval, ale i samotní členové skupiny AC/DC, kteří se podíleli na soundtracku. V této recenzi však budu mluvit sám za sebe. Já jsem byl docela spokojený. King mohl klidně zůstat u režisérského křesla i nadále. I když je pravda, knížka byla lepší. Nejlepší na celém filmu je skutečně hudba a pecky AC/DC.

Co se týká průběhu děje, tak začátek na mostě mě doslova dostal a až do doby, kdy se to začalo točit jen kolem benzínky a kamionů jsem si film užíval. V těchto chvílích se Kingovi skutečně povedlo vytvořit zajímavou a místy i přesvědčivou atmosféru, která mě posadila do křesla. Nechyběla ani špetka černého humoru – leč to se tvůrci bohužel nepodařilo udržet po celou dobu. A právě tady je největší kámen úrazu. Nevyváženost atmosféry a zvláště některé slabé pasáže, jsou hlavním důvodem, proč film u diváků tak propadl.

Mrtvol i krve tu bylo sice docela dost (což bylo taky jediné obrovské štěstí), ale na scéně se stále častěji objevovala nežádoucí nuda. Neustálé kroužení kamiónů okolo benzínky totiž po čase začne nudit, stejně jako nelogické situace, chování postav či bláznivé tvůrčí nápady v podobě drsného arzenálu zbraní. Ve sklepení bistra je totiž hotová army zbrojírna a tarasnici stačí držet u boku, či v jedné ruce. Tuhle nadsázku si mohl King opravdu odpustit. Naštěstí ani v druhé polovině nechybí několik zajímavých mordů vedlejších postav a tak se dá prokousat až k závěrečným titulkům bez větší psychické újmy. Emilio Estevez naštěstí dokázal držet úroveň hereckých výkonů alespoň na průměru, takže i za něj přidám deset procent navíc k průměrnému hodnocení, které jsem chtěl dát původně.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat