0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 1. 2017

Kyselý dech (2016)

Partička hororových nadšenců z Karviné se tentokrát rozhodla natočit amatérský horor, odehrávající se v 90. letech.  

Sestry Červeňákovy se s nadšením pouštějí do natáčení nového hororu Kyselý Dech, což se záhy stává jejich nejhorší noční můrou. Samy se ocitají v hnisajícím světě doktora Ericha Karpiho,
jehož zničená mysl touží přeměnit vše lidské v naprosté zlo. Dostává ovšem protivníka v podobě starší sestry, kterou žene msta. Vítejte zpět v dobách videopůjčoven, rychlodabingů, školních gangů a stylové módy a nechte se unášet atmosférou temných lokací, sečných zbraní, bizarních postav a poctivých ručních efektů.(oficiální text distributora)



Režie: Lukáš Bulava
Rok výroby: 2016
Délka: 36 min
Země: Česká republika
Alternativní název: Sour Breath

Hrají:
Zuzka Blahutová...(Simča)
Viki Pekalová...(Barča)
Martin Trudič...(údržbář)
Alan Kocůrek...(doktor)
Vlado Matzke...(otec)
...a další


Už to bude nějaký ten pátek, co na amatérskou českou scénu přišel Lukáš Bulava společně s karvinskou produkcí Horrorwatch. Do dnešního dne natočil osm amatérských filmů a já jsem rád, že jsem je měl možnost všechny vidět. Právě díky němu a projektům jako Pionýři hororu nebo Noc hororožroutů jsem nad českou novodobou hororovou tvorbou, nezlomil onu pověstnou „hůl“ nadobro. Jsem však rád, že se této partě nadšenců nakonec přece jenom podařilo uskutečnit a hlavně dokončit tento kousek, přestože akce na HitHit zřejmě nedopadla tak úplně podle jejich představ.

Samotný námět i uvolněný trailer nevypadali vůbec špatně, což samozřejmě bylo prvotním impulzem k tomu, abych jim dal i tentokrát zelenou. Přestože mám několik výhrad k samotnému scénáři, ale k tomu se dostaneme později. V úvodu se mě na krátký okamžik zmocnila nostalgie a vzpomínky na staré dobré časy, kdy i já byl častým návštěvníkem videopůjčoven. To samé platí i o rychlodabingu. Sice to sem nepatří, ale v hlavě se mi hned vybavila scéna ze Slunce seno. Tvůrci se snažili situovat děj do 90. let a já jim plně věřím, že si natáčení vyloženě užili. Užili si však i samotní diváci?

Já myslím, že příznivci nízko-rozpočtových snímků a poctivých ručních efektů ano. Milovníci novodobých digitálních orgií (mnohdy spíše blafů), silikonových polonahých krásek, hollywoodských metrosexuálů či snad přemrštěných akčních scén však můžou tvrdě narazit. Předností Kyselého dechu je hlavně jeho vizuální stránka, kvalitní střih, dobrá kamera, vhodně zvolený hudební doprovod a slušné gore. Právě tato konstelace docela slušně vyvážila slabiny, na které se tu dá rovněž narazit. Samozřejmě nesmím opomenout ani místní regionální akcent, který mi nejednou vykouzlil úsměv na tváři.

Asi největší výhrady bych měl k některým hereckým výkonům. Chápu, jde většinou o amatéry, kteří mají prachmizerné zkušenosti s prací před kamerou a zúčastnili se projektu jen pro osobní potěšení a nadšení z dané věci. Ovšem nevím jestli „kopie“ Vasquezové byla tou nejlepší volbou pro to, aby se z ní stala tahounka celého snímku. Zatímco Barbora Kosiecová v jiných režisérových snímcích předvedla téměř bezchybné výkony, tak u této slečny to moc přesvědčivé nebylo. Zvláště v první polovině děje. Co se samotného scénáře týče, tak některé dialogy chtělo ještě více vypiloval a rozhodně zapracovat na komplexnosti celé zápletky. Některé scény mi přišly jen tak ledabyle nahodilé (viz ta u ohně poté, co starší sestra uteče ze spárů doktora). Navíc bych uvítal i větší prostor pro školního údržbáře, protože ten byl opravdu dobrý. Scéna s krumpáčem, patří ke zlatému hřebu večera. Vlastně obě v nichž byl použit. Závěrečná cesta odplaty se už nesla v dosti příjemném duchu a já si tak odnáším docela dobré pocity.

Lukáš Bulava tak opět ukázal, že točit rozhodně umí a ani za tento kousek se určitě ve finále stydět nemusí. Nakonec dokázal mazácky udržet rovnováhu pozitivních i negativních prvků a já určitě zklamán nebyl. No a samozřejmě se už těším na jeho další tvorbu. Bod navíc získává i za dlouhodobé udržení úrovně svých snímků a přínos české amatérské scéně.

Trailer:

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat