0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

21. 1. 2017

Gothika (2003)

 Halle Berry si bude muset coby vynikající psycholožka, sáhnout až na úplné dno a bojovat nejen za zachování zbytku zdravého rozumu, ale i očištění vlastního jména...  

Miranda je vynikající a uznávanou psycholožkou, která pracuje v ženské věznici pro psychicky narušené vězeňkyně. Žije ve spokojeném manželství, ale jen do osudné noci. Při cestě domů, totiž malém srazí neznámou dívku a poté ztrácí vědomí. Když přijde opět k sobě, s hrůzou zjišťuje, že má výpadek paměti a je uvězněná v jedné z cel. Její přítel doktor Graham jí oznámí, že je obviněna z vraždy svého manžela a její historce o duchu mladé dívky nevěří. Miranda si sice na nic nevzpomíná, ale po krátké době začíná mít podivné útržky z oné osudné noci. Navíc to vypadá, že duch jí nedá pokoj ani v její cele a jakoby se jí snažil něco říct. Psychicky zhroucená žena se snaží zachovat zbytky zdravého rozumu, ale pomalu přestává rozeznávat, co je realita. Nehodlá se však vzdát bez boje a poté co se jí podaří uniknout z cely, začne zjišťovat děsivé tajemství tohoto místa i svého života. Je to však skutečnost, nebo jen její fantazie?…



Režie: Mathieu Kassovitz
Rok výroby: 2003
Délka: 98 min
Země: USA

Hrají:
Halle Berry...(Miranda Grey)
Robert Downey Jr...(Pete Graham)
Penélope Cruz...(Chloe Sava)
Charles S. Dutton...(Dr. Douglas Grey)
John Carroll Lynch...(šerif Ryan)
...a další


Gothika je hodně slušná duchařina, která stojí na pevných základech psychologických hrátek s divákem i samotnou hrdinkou. Podobně laděné psychologické hororové thrillery, mám docela v oblibě. Zvláště když si u nich není divák zrovna dvakrát jistý, zda to co se odehrává před kamerou je skutečnost, nebo jen představivost hlavní aktérky. Atmosféra tu navíc místy funguje doslova na jedničku, čemuž dopomohlo nejen prostředí, ale i nadprůměrné herecké výkony většiny zúčastněných.

Halle Berry je pořádný kus ženské a přesto že má černou barvu pleti, jí mám hodně rád jako
herečku (to neznamená, že jsem nějaký velký rasista, ale neznám moc dobrých afroamerických hereček). Scénka ve sprše je nezapomenutelná. A to nemyslím jen nahotou přítomných dam. Halle nám však kromě svého výstavního těla nabídla i výborný herecký výkon a její psychologická proměna byla celkem důvěryhodná. Když k tomu připočítám i přítomnost další divy Penélope Cruz – bylo vymalováno. Ta tu sice nedostala zas až tolik prostoru, ale i ona patří mezi moje oblíbenkyně. No a ani pánové si nevedli vůbec špatně. Robert Downey Jr. Jim zdatně sekundoval.

Za celý film jsem se skoro nenudil a i když konec je dost předvídatelný, tak musím souhlasit s většinou, že jde o lehce nadprůměrný film. Je ovšem pravdou, že ani zde se tvůrcům nepodařilo vychytat všechny mouchy. Nicméně hudební doprovod Johna Ottmana a píseň skupiny Limp Bizkit "Behind Blue Eyes" už byly jen takovou třešničkou na dortu. Samozřejmě velice chutnou. Gothika tak nezklamala a zařadila se mezi béčka, které jsem určitě neviděl naposledy. 

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat