0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 1. 2017

Devil's Advocate, The (1997)

Co všechno je člověk schopný obětovat pro svou kariéru, zvláště když mu za zády stojí samotný ďábel...

Kevin Lomax je úspěšný mladý advokát, který žije se svou manželkou v jednom menším městě. Je pracovně dost vytížený a i přes to, že ještě nikdy svůj případ neprohrál, si musí své klienty vyhledávat sám. Tomu ale nevadí a jde od jednoho vítězství v soudní síni za druhým. Až jednoho dne obhajuje svého známého, který je obžalovaný za znásilnění své žačky. Lomax si během soudu všimne, svého klienta, který začíná nenápadně onanovat a je mu jasné, že je vinný. Přesto však dokáže porotu přesvědčit a znovu vyhraje. Jeho morální hodnoty musely jít stranou před touhou po dalším vyhraném případu. V osobním životě jinak nemá žádné problémy. Má pěknou mladou ženu, milující matku,která je těžce věřící a v tomto duchu byl i vychovávaný. Jenže teď je jeho kariéra na prvním místě. Při oslavě jeho posledního případu v místním baru ho odchytne neznámý černoch a nabídne mu práci pro jednu firmu v New Yorku. Plat je velmi vysoký a tak nabídku přijímá. Děj se tedy přesunuje do New Yorku a úspěšné právnické firmy Milton, Chadwick a Waters. Hlavní majitel Milton je nějaký divný a dokáže manipulovat s lidmi okolo sebe. Toho si ze začátku Lomaxovi nevšimli, ale postupem času to začne odnášet hlavně Mary. Zatímco Kevin se stává šéfovým oblíbencem a dostává stále důležitější případy, Mary začíná mít vidiny a její duševní stav je velmi vážný. Jenže Lomax místo, aby se staral o svou nemocnou ženu,která se už dočista zhroutila, myslí jen na práci a na to jak se Miltonovi odvděčit...



Český název: Ďáblův advokát
Režie: Taylor Hackford
Rok výroby: 1997
Délka: 144 min
Země: USA / Německo

Hrají:
Keanu Reeves...( Kevin Lomax)
Al Pacino...( John Milton)
Charlize Theron...(Mary Ann Lomax)
Connie Nielsen...(Christabella Andreoli)
Jeffrey Jones...(Eddie Barzoon)
...a další


Znáte to, hodně lidí je pro svůj úspěch ochotno udělat pomalu cokoliv a klidně obětují svou rodinu, čest i jméno. Něco podobného uvidíte i v tomto filmu. Tento mysteriozní thriller získal celkem slušnou diváckou základnu (podporu) především díky velice slušným hereckým výkonům a hudebnímu doprovodu, který měl na svědomí James Newton Howard. Ve mě však zanechal dosti rozporuplné pocity a to nejen díky své přepálené délce, ale především nevyrovnanosti scénáře. Neberte to nějak ve zlém, ale určité momenty mi tam přišli dost zbytečné a svým způsobem i trošku nudné.

Zpočátku bylo zajímavé sledovat ambiciózního mladého právníka, který dokáže díky svému buldočímu odhodlání a intuici vyhrávat i před ztracené případy. Prvotní dramatičnost sebou přinesla svěží atmosféru a dokázal jsem překousnout i ono romantické zabarvení v pozadí. Jenomže když už to pokračovalo hodinu a půl, pomalu ale jistě mě to přestávalo bavit. Naštěstí si tvůrci vzpomněli i na temnou stránku tohoto příběhu a tak začal Al Pacino konečně vystrkovat své „růžky“. Koho zde jeho postava představuje, bylo jasné už dávno před koncem a jeho manipulování s každým kolem sebe, bylo občas i docela zábavné. Nicméně já pořád čekal, kdy že se konečně přitvrdí.

No a stalo se. Ke konci se konečně rozjela slibná podívaná, která potěšila i srdce nejednoho hororového fandy. Přesto si dovolím tvrdit, že samotný závěr byl dost přepálený. Nicméně příznivci pohledných žen a nahoty si tu určitě přijdou na své. Kromě výborného Keanu Reevese a již zmíněného Al Pacina, se tu totiž objevily i dvě krásné ženy Charlize Theron a Connie Nielsen, jenž se rozhodně před kamerou nestyděly ukázat i něco víc, než jen své herecké nadání. Tomuto filmovému dílu dávám lehce nadprůměrné hodnocení. Kdyby tam bylo více lekacích scén nebo krve, dal bych určitě i víc. Jak říkám dobrý film,ale mě tam něco chybělo...

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat