0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 1. 2017

Black Christmas (2006)

 Trávit vánoční svátky na dívčí koleji, není zrovna moc dobrý nápad! Zvláště když se v Americe pohybují samí psychopati…

Malé městečko se připravuje na oslavování svátků vánočních a místní univerzitní koleje se pomalu vyprazdňují. Na dívčích koleji spolku Delta Alpha Kappa se však schyluje ke strašené tragédii. Některá děvčata ještě neodjela a brzy toho budou velmi litovat. Na tyhle vánoce žádná z nich jen tak nezapomene! Dům kdysi obýval Billy Lenz, psychicky narušený vrah, který coby chlapec vyvraždil svou rodinu a ochutnal maso své matky. Letos se mu konečně podařilo uprchnout z věznice a tak zamíří ke svému bývalému domovu. Děvčata odříznutá sněhovou vánicí od okolního světa začnou postupně jedna po druhé mizet…



Český název: Černé Vánoce
Režie: Glen Morgan
Rok výroby: 2006
Délka: 84 min
Země: Kanada / USA


Hrají:
Katie Cassidy...(Kelli Presley)
Kristen Cloke...(Leigh Colvin)
Michelle Trachtenberg...(Melissa)
Mary Elizabeth Winstead...(Heather Fitzgerald)
Crystal Lowe...(Lauren Hannon)
Robert Mann...(Billy Lenz)
Dean Friss...(Agnes)
...a další


Měl jsem to štěstí, že jsem viděl jako první původní film, který jsem si tak mohl naplno vychutnat. Dodnes jej považuji za jeden z nejlepších slasherů všech dob. V tomto případě jde však o velice slabý remake, který se svého staršího bratříčka ani moc nedrží a jde si ve vlastních šlépějích – což byla jeho zkáza. Občas se sice tato tvůrčí myšlenka ukáže býti dobrým krokem, ale tady to prostě nefungovalo. Tvůrci se rozhodli vytěžit co nejvíc a tak do hlavních rolí obsadili mladé hollywoodské krásky, které se v té době objevovaly v nejrůznějších teenagerských komediích a romantických filmech, ale do hororu se moc nehodily.

Některé z nich sice již měly zkušenost s hororovým žánrem, ale vzhledem k nepříliš povedenému scénáři i nezajímavým charakteristikám většiny postav, jim to moc nepomohlo. Navíc se tvůrci rozhodli uvést na scénu vrahy rovnou dva a to byl další kámen úrazu. Hlavně tedy Billyho sestra hermafrodit. Tohle neberte ani moc jako spoiler, protože se to stejně ve filmu provalí, dřív než by bylo zdrávo. Kýčovité scény s vytrhnutým okem možná na začátku vypadaly docela působivě, ale
když už to samé bylo k vidění po páté, začala z toho být otravná nuda.

Tím se dostávám k tomu, že tento slasher nebyl moc kreativní, co se vraždících scén týče. Ve většině případů vrah postupuje úplně stejně a když už se dočkáme nějaké změny, není pořádně nic vidět (viz scéna v autě před domem). Vše důležité vždy utne střih. Což je na rok 2006 dost velká bída, zvláště když slasher coby subžánr patří mezi moje nejoblíbenější a inspirace se dala posbírat ze všech těch klenotů osmdesátých a devadesátých let. Tudíž ve finále nebude mé hodnocení moc lichotivé, zvláště když jak už jsem poznamenal, patřím k obdivovatelům původního filmu. Ani pohledné děvčata, ani zajímavý vánoční stromek na půdě to nezachránili.

Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat