0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 1. 2017

Bereavement (2010)

 Za zdmi starých jatek se odehrávají skutečná zvěrstva, o kterých nemají obyvatelé blízkého městečka ani ponětí…

Po smrti svých rodičů je Allison nucena přestěhovat se na venkov ke svému strýci a jeho rodině. Bratři si kdysi slíbili, že pokud se jednomu z nich něco stane, ten druhý se postará o jeho rodinu a nyní nadešel čas to dodržet. Mladá dívka potřebuje zaplnit čas nějakým rozptýlením a tak chodí ve volném čase běhat. Díky tomu se seznámí s místním mladíkem Williamem. To se však moc nelíbí strýci. Ten jí chce uchránit před všemi nástrahami života i nebezpečím s nimi spojenými, ale nemá ani tušení, že největší hrůza se skrývá nedaleko jeho domu. Skrytá ve staré budově, která v minulosti sloužila jako jatka. Žije zde místní podivín Graham Sutter, který střeží děsivé tajemství. Nejenom že ve sklepení provádí krvavá zvěrstva, s oblibou totiž unáší mladé ženy, ale snaží se převychovat k obrazu svému i malého chlapce Martina, který je již několik let tichým svědkem jeho zrůdných činů…



Režie: Stevan Mena
Rok výroby: 2010
Délka: 103 min
Země: USA

Hrají:
Alexandra Daddario...(Allison Miller)
Brett Rickaby...(Graham Sutter)
Spencer List...(Martin Bristol)
Michael Biehn...(Jonathan Miller)
Nolan Gerard Funk...(William)
...a další


V Novém roce začínám tam, kde jsem skončil ten minulý. Posledním filmem který jsem si pustil během Silvestra, byl amatérský kousek Malevolence od režiséra Mena. Ten se sice nedočkal příliš velké podpory u diváků, ale on si alespoň splnil svůj velký sen a to natočit vlastní slasher. Během následujících let nasbíral pár zkušeností i peněz a rozhodl se natočit prequel. Změna k lepšímu byla viditelná na první pohled, což jsem samozřejmě přivítal s povděkem. Tento režisér má určitě jistý potenciál a tak jsem zvědavý, jestli jej někdy dokáže naplno zúročit. Je však na dobré cestě a to je hlavní.

Ponuré prostředí jatek bylo v původním filmu dost nevyužité, pokud tedy nebudeme počítat úvodní scénu a finální rozuzlení příběhu. I proto jsem byl rád, že tentokrát se to změnilo. Ze začátku se podíváme, jak to vlastně s malým Martinem začalo. Od jeho únosu, přes první vraždu před jeho očima, až po přidání vlastní ruky k morbidnímu dílu. Přiznám se však, že by zřejmě ani tento prequel neměl takovou sílu (tedy hlavně příběh), kdyby zde nehrál Brett Rickaby. Psychicky narušený únosce a vrah, byl v jeho podání téměř ideální postavou pro dobrý slasher. Dívky a ženy pro něj neznamenaly nic víc, než dobytek určený k porážce a udobření jeho vnitřního démona.

Díky tomu získala atmosféra ten správný punc ponurosti a samotný scénář byl lépe stravitelný, než tomu bylo v jeho prvotině. Když k tomu připočítáme i výrazně vylepšenou kvalitu kamery a krvavých scén, bylo téměř vyhráno. Cestu k úplnému vítězství však přibrzďovalo několik hluchých a zbytečně nudných pasáží. Což byla velká škoda. Pokud však máte rádi průměrné slashery, najdete v tomto filmu jistě zalíbení. Navíc se Mena poučil z minulosti a tentokrát si při výběru hereckého obsazení vedl mnohem lépe. Jak Alexandra Daddario, tak i Michael Biehn podali velice uspokojivé výkony. Bereavement tak ve finále nedopadl vůbec zle. Jsem rád, že se režisér Mena vzchopil a vzal si k srdci chyby, jenž udělal ve své prvotině. Pokud si ve svém dalším filmu povede alespoň stejně dobře, má u mě coby režisér zelenou.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat