0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 12. 2016

Willard (2003)

 Crispin Glover a jeho krysí armáda přicházejí na scénu…

Podivín a samotář Willard žije ve svém domě se starou a nemocnou matkou a často se stává terčem posměšků ze strany svých spolupracovníků. Jediný důvod proč jej jeho šéf pan Martin ještě nevyhodil kvůli jeho pozdním příchodům, je fakt, že tuto firmu vedl společně s jeho otcem. Jeho prázdný život dostane nový impulz ve chvíli, kdy na žádost matky nastraží pasti proti krysám a myším v jejich sklepě. V jedné z nich uvízne bílá myš, která se stane jeho nejlepším přítelem. Navíc se zdá, že jej ostatní krysy v domě začínají poslouchat na slovo a on se toho rozhodne využít. Každá mince má však dvě strany a jeho krysí armáda se brzy obrátí i proti němu samotného. Ve svém středu totiž mají Willardova hlavního konkurenta a soka, který je nesmírně mazaný a lstivý…



Český název: Krysař Willard
Režie: Glen Morgan
Rok výroby: 2003
Délka: 100 min
Země: USA

Hrají:
Crispin Glover...(Willard)
Laura Harring...(Cathryn)
R. Lee Ermey...(Martin)
Jackie Burroughs...(matka)
...a další


Musím se přiznat, že původní dva filmy této krysí série jsem dodnes nikdy neviděl a bohužel je nemám ani ve své filmotéce. To samozřejmě musím napravit a už na tom začínám pracovat. Pojďme ale k samotnému filmu (remaku). Willard je docela „úsměvná“ hororová komedie, která má v sobě místy i docela depresivní pasáže. Největší doménou filmu je slizoun Crispin Glover, kterého sice moc v oblibě jako herce nemám, ale musím uznat, že ten jeho ksicht prostě dodává filmům šťávu. V mých očích jde o jeden z pěti nejlepších filmů, v němž figurují krysy jako poslové smrti. Prozatím co jsem měl možnost vidět.

Jistá originalita se tu nedá upřít, to je všem kteří Willarda viděli asi jasné. Lehce ponurý příběh s jednou z nejdepresivnějších postav jakou jsem měl možnost vidět, utekl i přes svou délku docela rychle. Zvláště prostřední pasáž, byla velice zdařilá a to především co se samotné atmosféry i míry napětí týče. Počáteční útoky „očuchávání“ krys a hlavního hrdiny dokázali nejednou vykouzlit úsměv na divákově tváři, ale jak plynul čas, začala mít zápletka tu správě ponurou příchuť, kterou jsem od toho očekával.

Zvláště ve chvílích kdy se začalo přitvrzovat. Neočekávejte však v žádném případě čistokrevnou hororovou podívanou. I ve chvílích kdy krysy útočily (ať už na kočku, šéfa či samotného Willarda) neztratili tvůrci smysl pro černý humor a škodolibost. Právě tyto momenty jsou zřejmě největší ozdobou tohoto filmu. Je ovšem fakt, že konec už byl dost přitažený za vlasy. Hordy krys však dokáží v nejednom odpůrci těchto stvoření, vyvolat nefalšovanou hrůzu. Stačí se podívat kolik lidí, má panickou hrůzu z těchto hlodavců.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat