0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 12. 2016

Snow White: A Tale of Terror (1997)

 Známá pohádka je tentokrát zabalena do hororového hávu. Sigourney Weaver si zde zahrála zlou macechu toužící po pomstě a hlavně smrti mladé dívky...  

Při návratu na honosné sídlo dojde k převržení kočáru a mladý šlechtic je nucen před smrtí své choti, udělat císařský řez, aby zachránil jejich malou dcerku. Po několika letech je z Lilliany nezbedná holčička, která s velkou nelibostí nese fakt, že se její otec hodlá znovu oženit. Její macecha Claudia je pohledná a hodná žena, ale Lilli nemůže přenést přes srdce, že její otec Frederick tak rychle zapomněl na její matku. Od té doby jí dělá jen naschvály, ale macecha to nese statečně. Ovšem jen do chvíle, kdy potratí své vlastní dítě. Tato událost odstartuje Claudiinu proměnu, která začne stále více naslouchat svému tajemnému zrcadlu a začne se věnovat černé magii. Mladá dívka se pro ní stává úhlavním nepřítelem, kterého je potřeba odstranit. Tento úkol dostane její nevlastní bratr Gustav a Lillx se jen zázrakem podaří zachránit holý život úprkem do lesa. Zde se seznamuje se sedmi kopáči, kteří jí po prvotní zášti přijmou mezi sebe. Claudia však vytuší zradu a od té chvíle netouží po ničem jiném, než její smrti…



Český název: Sněhurka - Příběh hrůzy
Režie: Michael Cohn
Rok výroby: 1997
Délka: 100 min
Země: USA

Hrají:
Monica Keena...(Lilli Hoffman)
Sam Neill...(Frederick Hoffman)
Sigourney Weaver...(Claudia Hoffman)
David Conrad...(Peter Gutenberg)
Gil Bellows...(Will)
Miroslav Táborský...(Gustav)
...a další


Přestože tato hororová pohádka byla v mé sbírce již hodně dlouho, dnes to byla moje premiéra. Když už nadešel ten čas Vánoc a v televizi pořád běží dokola ty samé pohádky, došla konečně řada i na Sněhurku. Snad každý zná tento příběh, který se za řadu let dočkal obrovského množství nejrůznějších filmových i animovaných zpracování. Samozřejmě jsem přivítal tvůrčí myšlenku, ho pojmout netradičním způsobem, ovšem nevím, zda to byl nakonec ten nejlepší nápad. Přece jenom těch odchylek od standartu bylo tolik, že jsem v určitých chvílích jen nevěřícně kroutil hlavou.

Potemnělá hororová atmosféra dostala zelenou, dokonce se tu dá narazit na několik opravdu povedených scén při kterých i trošku zamrazí, ale je tu i množství prvků, při nichž mi doslova vřela krev v žilách. Především to, že z pohádkových trpaslíků tu udělali bandu pobudů, ze kterých dobrosrdečnost sršela na sto honů (to myslím samozřejmě ironicky). Alespoň to jablko tu nechali. Takže v mých očích určitě částečné zklamání. Přesto si nemyslím, že by šlo vyloženě o špatný film. Když už nic jiného, tak herecké výkony to drželi nad vodou.

Tím myslím především Sigourney Weaver. Její proměna z milé pěkné dámy v pomstychtivou čarodějnici, byla provedena docela dobře. Nebýt této herečky, tak bych šel asi s hodnocením dolů. Špatně si však nevedl ani náš Miroslav Táborský, který ač v malé roli – byl rovněž velkým přínosem. Sam Neill se zaskvěl především na začátku filmu, ale jinak tu byl taky spíše dopočtu. No a Monica Keena? Ta podala hodně průměrný výkon na to, že se zhostila hlavní postavy. Takže ve finále to vidím na čistý průměr a to především díky povedenému začátku, některým ponurým pasážím uprostřed a Sigourney Weaver.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat