0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 12. 2016

Rare Exports (2010)

Ve Finsku rozhodně Santu nevítají s otevřenou náručí, ale spíše se zbraní v ruce...  

V Laponsku na úpatí hory Korvatunturi provádí britský výzkumný tým hlubinné vrty. Muž který si je najal tvrdí, že se v hlubinách ukrývá něco velmi cenného. To se samozřejmě nelíbí místním obyvatelům, kteří žijí pod horou. Letošní rok je totiž co se lovu týče, velmi bídný. Vypadá to, že v okolí řádí smečka vlků, která zde přišla z ruského území, což pro ně znamená ušlé zisky i nedostatek potravy. Malý chlapec Pietari má však na celou věc jiný názor. Poté co jeho otec Rauno najde ve vykopané díře (pasti) nedaleko od svého domu zraněného starého muže, se začnou dít velmi podivné věci. Neznámý muž neodpovídá na jejich otázky, jen jeho pohled v sobě skrývá něco děsivého. Navíc z britské základny zmizeli všichni pracovníci a co je mnohem horší i většina místních malých dětí. Pietari je přesvědčen, že stará legenda ožila a na Zemi se vrátil zlý Santa…



Režie: Jalmari Helander
Rok výroby: 2010
Délka: 84 min
Země: Finsko / Norsko / Švédsko / Francie
Alternativní názvy: Rare Exports: The Truth About Santa, Rare Exports: A Christmas Tale

Hrají:
Onni Tommila...(Pietari Kontio)
Jorma Tommila...(Rauno Kontio)
Rauno Juvonen...(Piiparinen)
Tommi Korpela...(Aimo)
Ilmari Järvenpää...(Juuso)
...a další


Tak nám po roce opět nastaly Vánoce a jako správný hororový fanda, dávám samozřejmě přednost hororovým filmům před klasickými pohádkami, které běží v televizi pořád dokola. Dříve než ulehnu ke svým každoročním klasikám s vánoční tématikou (Gremlins, Černé Vánoce), rozhodl jsem se podívat na zoubek tomuto skandinávskému filmu. Rare Exports je směsicí všemožných žánrů (od dobrodružného, přes fantasy, rodinný film až po samotný horor). Ten zde sice figuruje trochu na jiné bázi, než je tomu u jiných severských filmů, ale má zde jistě své čestné místo.

Ještě než se Jalmari Helander rozhodl pustit do natáčení celovečerního filmu, stvořil dva krátkometrážní kousky na podobné bázi. Své dílo však rozhodně nehodlal pojmout jako čistokrevnou hororovou podívanou, ale spíše se divákům snažil alespoň trošku přiblížit národní tradice a zvyky své Země. Nebojte se, jen velmi okrajově – každopádně Santu tam rozhodně nevítají s otevřenou náručí, ale spíše se zbraní v ruce. Nehostinná severská krajina má jistě své kouzlo, ale žít bych tam určitě nechtěl. Tahle drsná země nedá nikomu nic zadarmo a pokud nebudou sousedé držet při sobě, moc dlouho nepřežijí.

Tato směsice netradičního finského humoru a místy ponuré atmosféry mohla klidně dopadnout mnohem lépe, než se nakonec stalo. Film má několik velice zajímavých pasáží, ve kterých nechybí i napětí (příchod Santova pomocníka na scénu), ale nešlo si nevšimnout, že většina filmu se nese v hodně pomalém (místy bych řekl až uspávajícím) tempu. No a samotný závěr bych klidně vypustil. Tady už se tvůrci nechali unést až moc a já si musel poklepat na čelo. Co se týká hereckých výkonů, tak tady jsem byl docela spokojený. V neposlední řadě bych chtěl ocenit originální tvůrčí myšlenku a netradiční způsob presentace, ale i já patřím spíše k těm, kteří by spíše uvítali, kdyby se tu více přitvrdilo. Věřím však, že vás Rare Exports alespoň trochu zaujme, přestože nejde o čistokrevný horor.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat