0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 12. 2016

Outpost (2008)

Skupina žoldáků se vydává do starého nacistického vojenského bunkru, aniž by tušili jaká že tam na ně čeká hrůza a utrpení...

Tajemný muž jménem Hunt si najme skupinu žoldáků, aby s ním podnikla nebezpečnou misi na východě. O Zemi nikoho se neustále přetahuje místní armáda s povstalci a on zde hodlá údajně prozkoumat nerosty, které se vyskytují v místě, které údajně patřilo jeho klientům. Velitel žoldáků DC má sice k misi různé výhrady, ale slušná suma peněz mu má zavřít a tak se společně se svými muži vydává vstříc neznámému. Na místě naleznou starý vojenský bunkr a všem je hned jasné, že jim Hunt lhal. Naleznou v něm totiž několik mrtvých těl a stopy, že zde nacisté prováděli za druhé světové války nějaké experimenty na svých vojácích. Dokonce najdou i jednoho přeživšího muže, který ovšem nějak nereaguje na jejich otázky. Brzy se však začnou dít ještě podivnější věci. Někdo postřelí hlídku na povrchu pěkně starou kulkou, začnou se ozývat podivné zvuky a v okolních lesích lze spatřit neznámé postavy. Hunt musí jít s pravdou ven, ale je už pozdě. Žoldáci začnou jeden po druhém umírat a nemrví nacističtí vojáci vezmou bunkr útokem...



Český název: Bunkr smrti
Režie: Steve Barker
Rok výroby: 2008
Délka: 90 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Ray Stevenson...(DC)
Julian Wadham...(Hunt)
Richard Brake...(Prior)
Paul Blair...(Jordan)
Michael Smiley...(McKay)
Johnny Meres...(Götz)
...a další


Jak je poslední dobou mým zvykem, bylo na čase doplnit další hororovou sérii. Na mém blogu si již nějakou dobu můžete přečíst recenze na druhý a třetí díl Outpostu, ale tento tu ještě chyběl. Mám rád horory s válečnou tématikou, ale jen hrstka z nich je opravdu dobrá. Bunkr smrti mnozí nejčastěji přirovnávají k Mrtvé hlídce, ale já si myslím, že s Deathwatch to moc společného nemá. Snad jen konec filmu je obdobný, když se tam objeví další jednotka. Jinak je děj zcela odlišný a horší než v Mrtvé hlídce. To jen tak na úvod. Režisér Barker se pokusil natočit působivé béčko, ale na mě to moc nefungovalo. Spíše naopak.

Co se týká samotného děje musím uznat, že mě docela zaujal - tedy jen pointa cože se odehrávalo za Hitlera v bunkru. Docela bych i věřil, že se něco podobného mohlo někdy skutečně stát (myslím ty testy, protože skopčáci byli magoři a jejich zvěrstva, byli mnohdy horší, než to co jsme mohli vidět ve filmu). To ovšem nic nemění na tom, že atmosféra jako taková, nebyla moc dobře udělaná. Ze začátku ještě docela fungovala – ponurý bunkr a jeho postupné prohledávání se tvůrcům celkem povedlo – divák se dočká i několika pokusů o lekací scény, ale potom už to šlo pomalu z kopce. Proběhlo sice několik akčních pasáží (přestřelek), ale jinak se velká část děje točila jen okolo zdlouhavých dialogů, které byli často neskutečně nudné.

Chápu, scénárista chtěl zapracovat na psychologii jednotlivých postav, ale moc dobře si tedy nevedl. Navíc mi to celé připadalo, že producenti posbírali bandu bezdomovců a opilců a jeli natočit laciný horor do lesa. Většina herců byla otřesná a naprosto hnusná (po vizuální stránce). Taky nejsem žádný krasavec, ale nikdy není na škodu tam dát alespoň nějakého charismatického herce a to rozhodně nejsem gay. S blížícím se závěrem jsem z toho navíc začal cítit už totální zmar. Přehlídka nelogických kopanců (oni celkově se ti rádoby žoldáci chovali po většinu času jako totální dementi) navíc podkopávala i zbytek toho dobrého, co jsem na tomto filmu našel. Bunkr smrti tak v mých očích moc dobře nedopadl a ona celkově je celá tato série (zatím třídílná) dosti slabá.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat