0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 12. 2016

Ghostbusters II (1989)

Duchové třeste se! Jsou zpět!

Zachránili New York před záplavou z říše duchů, ale uznání ani slávy se moc nedočkali. Lidé na ně pomalu zapomněli a oni nyní doslova přežívají jak se dá. Vše se však změní ve chvíli, kdy Krotitelé duchů kontaktuje jejich stará známá Dana, která tvrdí, že její malý synek Oscar se stal nedobrovolnou „hračkou“ nadpřirozených sil. Ti se jí rozhodnou pomoci, přestože její historce moc nevěří. O to větší je pro ně šok to, co objeví v městských stokách. Doslova řeka slizu proudí pod celým městem a ústí pod místním muzeem, kde Dana pracuje. Má to snad co do činění s obrazem kdysi mocného čaroděje Viga, který sliboval pomstu a znovuzrození? V New Yorku se znovu začnou objevovat nejrůznější duchové a monstra – takže Krotitelé duchů budou mít zase spoustu práce ochránit jeho nebohé obyvatele…



Český název: Krotitelé duchů 2
Režie: Ivan Reitman
Rok výroby: 1989
Délka: 108 min
Země: USA

Hrají:
Bill Murray...(Dr. Peter Venkman)
Dan Aykroyd...(Dr. Raymond Stantz)
Harold Ramis...(Dr. Egon Spengler)
Ernie Hudson...(Winston Zeddemore)
Sigourney Weaver...(Dana Barrett)
Rick Moranis...(Louis Tully)
...a další


Úspěch prvního dílu sebou logicky přinesl i myšlenku natočit stejně dobré pokračování. Ta se sice dle mého zcela zrealizovat nepovedla, ale dvojka Krotitelů duchů taky není špatná. Ovšem jednička je přece jenom o ten pověstný chlup lepší. Přesto si ani dvojka nemůže stěžovat na malou diváckou přízeň, protože na mnohých stránkách se dokonce dočkala lepšího ohodnocení, nežli originál. Naše čtveřice hrdinů sebou přinesla tentokrát trochu ponuřejší atmosféru, což jsem samozřejmě kvitoval s povděkem. Přece jenom se to tvůrci naoko pokusili brát vážněji, ale to jim samozřejmě moc dlouho nevydrželo. Ghostbusters jsou totiž hlavně rodinnou komedií, plnou humorných hlášek i situací.

Jejich úkolem nebylo vás vyděsit, ale hlavně pobavit. O čemž svědčí i několik opravdových „špeků“, které se tu objevili. Za všechno mluví pozdní připlutí Titaniku – tady si u mě pánové získali plusové body, ale trošku mi celkový zážitek kazilo několik nudnějších pasáží – zvláště pak ke konci filmu. Bohužel závěr nepovažuji zrovna za moc povedený a od toho se odvíjelo i mé finální ohodnocení. To však nic nemění na tom, že si v sobě přechovávám dodnes další slušný (nezapomenutelný) zážitek z dětství.

Navíc se i tentokrát dočkáme přehlídky slušných hereckých výkonů a samozřejmě speciálních efektů. Co se efektů týče, tak je vidět, že za těch pět let se technika vyvíjela k mnohem lepšímu vizuálnímu uspokojení stále náročnějšího diváka, což bylo jen a jen dobře. Co se hereckých výkonů týče – tak tady si všichni vedli opět na výbornou. Čtveřice Krotitelů duchů nám sice místy trochu zvážněla, ale o to větší radost jsem měl z ještě více ujetého Louise (Moranis). No a Sigourney? Té nemůžu vytknout absolutně nic.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat