0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 12. 2016

Ghostbusters (1984)

Kdo jiný dokáže vyčistit New York od všech duchů, monster a strašidel, než sami Krotitelé duchů...

Pochybní vědci Peter, Ray a Egon zabývající se parapsychologií, jsou pro svou špatnou pověst a podvodné praktiky vyhozeni z newyorské univerzity. Přesto se nehodlají vzdát svého snu, dokázat široké veřejnosti, že nadpřirozené síly skutečně existují a ještě se na nich dají vydělat slušné prachy. Za nemalé peníze rozjedou svou živnost coby lovci duchů, vybaveni ektoplazmovými kanóny a pastmi na duchy se pouští do boje s nadpřirozenem…



Český název: Krotitelé duchů
Režie: Ivan Reitman
Rok výroby: 1984
Délka: 105 min
Země: USA

Hrají:
Bill Murray...(Dr. Peter Venkman)
Dan Aykroyd...(Dr. Raymond Stantz)
Harold Ramis...(Dr. Egon Spengler)
Ernie Hudson...(Winston Zeddmore)
Sigourney Weaver...(Dana Barrett)
Rick Moranis...(Louis Tully)
...a další


Pohodová duchařská komedie a jeden z oblíbených hitů mého dětství. Ještě dnes si pamatuji, jak jsem byl před několika roky docela pohoršen, že se o tento film objevil na hororových stránkách, přestože nikdy nebyl jako horor označený co se filmového zařazení týče. Dnes už to však vidím úplně jinak, přestože ono „horor“ se u něj neobjevil ani teď. Krotitelé duchů se společně s The Addams Family stali obdobou průkopníků hororových komedií, které se do té doby daly označit za opravdové vyjímky (existuje několik ještě starších kousků), ale právě tyhle filmy nastartovali nový trend a v dnešní době se hororové komedie staly velice oblíbené a hlavně rozšířené ve všech hororových subžánrech.

Dneska už sice na mě Krotitelé duchů nepůsobí tolik, jako tomu bylo v dětství, ale pořád je považuji za nadprůměrnou záležitost, plnou srandovních situací i hlášek a především excelentních hereckých výkonů. Murray, Aykroyd, Moranis – to je (byla) většinou záruka slušné porce zábavy a ani tady tomu nebylo jinak. Zvláště když se tito pánové zasloužili i o samotný scénář tedy kromě Murraye (ten však zase skvěle improvizoval přímo na place) a ruku k dílu přiložil i čtvrtý do party Harold Ramis, který původně ani neměl ve filmu hrát. Když k tomu připočítám i famózní Sigourney Weaver – která byla navíc i neskutečně sexy, bylo vymalováno.

Ghostbusters se tak pro vás stanou doslova vším, čím chcete. Pro některé kultovní záležitost, pro jiné výborné dobrodružné fantasy, humorné scifi – možná i neskutečná blbost, ale to nic nemění na tom, že ve své době se pro mnohé stali doslova fenoménem a výborným reklamním zbožím. I já sám jsem doma měl model jejich auta. Nejen proto jsem se nakonec rozhodl, že Ghostbusters nakonec na svůj blog přece jenom umístím a s nimi i jejich pokračování a nový remake. Podobné kousky nikdy neomrzí a není na škodu, si tu a tam pustit i něco odlehčeného.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat