0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 12. 2016

Frankenweenie (2012)

 Tim Burton si splnil svůj sen. Kdo by neznal příběh o malém chlapci a jeho oživlém pejskovi…

Mladý Viktor zcela propadl natáčení vlastních domácích videí (filmů), v nichž hlavní roli hraje jeho nejlepší přítel a domácí mazlíček pes Sparky. Jednoho dne však dojde k neštěstí, při němž skončí Sparky pod koly projíždějícího automobilu a zemře. Od té chvíle se chlapec uzavře do sebe a přestal ho zajímat okolní svět. Až jednoho dne příjde učitel se zajímavým pokusem, kdy žákům názorně ukáže, co dokáže elektrický proud udělat s mrtvou žábou. V tu chvíli jej napadne bláznivá myšlenka, jak by mohl Sparkymu vrátit život. Věda je všemocná a skutečně se mu to podaří. Nechce však, aby o tom zatím někdo věděl a tak se snaží svého psa držet z dosahu rodičů i sousedů. Jenomže nic nelze tajit dlouho a tak když se o Sparkym dozví několik jeho spolužáků, je pohroma na světě. 



Český název: Frankenweenie: Domácí mazlíček
Režie: Tim Burton
Rok výroby: 2012
Délka: 87 min
Země: USA

Hlasy:
Charlie Tahan...(Victor Frankenstein)
Martin Landau...(Mr. Rzykruski)
Atticus Shaffer...(Edgar 'E' Gore)
Catherine O'Hara...(Mrs. Frankenstein)
Martin Short...(Mr. Frankenstein)
Winona Ryder...(Elsa Van Helsing)
...a další


Když v roce 1984 stvořil Tim Burton svůj první hraný snímek, dočkal se se obrovské divácké podpory, což následně nastartovalo jeho hvězdnou režisérskou kariéru. To ovšem neznamená, že by snad jeho starší kousky byli snad špatné, to v žádném případě. Nicméně od té doby nepřestával toužit o tom, že si jednou splní si svůj sen a Frankenweeniho natočí jako celovečerní film. Po zkušenostech s Mrtvou nevěstou Tima Burtona (Corpse Bride) se k tomu konečně odhodlal. Což se samozřejmě projevilo i na jisté podobnost co se animace týče.

Já sám sice patřím do skupiny těch, pro které je původní krátkometrážní snímek o pověstný fous lepší, ale ani tady to špatně nedopadlo. O čemž ostatně svědčí i vysoké hodnocení na internetu a docela početný fanklub. I zde se může příběh opřít o ponurou atmosféru, která jak plynul čas sebou přinesla i hutnou dávku napětí. Samozřejmě v rámci možností, protože co si budeme vykládat, jde především o rodinný film určený pro menší publikum. Nicméně kostra původního scénáře zůstala zachována, ale rozhodně nejde jen o klasickou předělávku svého díla, nýbrž Burton tomu vdechl novou tvář a druhá polovina filmu se už nese ve zcela odlišném pojetí.

Je docela úsměvné, že to společnosti Walt Disney tentokrát nevadilo. Proč tedy ty cavyky u snímku z roku 1984? Po vizuální stránce si diváci nemůžou ani moc stěžovat – pokud tedy máte rádi režisérovy animované filmy. Držel se osvědčených metod a Frankenweenie se dokonce dočkal i jedné nominace na Oscara v kategorii Nejlepší animovaný film. V neposlední řadě bych chtěl ocenit i hudbu, kterou měl na starosti Danny Elfman. Tim Burton si tak splnil svůj sen, ale já i přesto zůstávám věrný původní klasice, která je společně s Vincentem v mých očích o něco lepší, než tento animovaný film. Přece jenom se tu vyskytlo několik kratších pasáží, které mi přišly lehce nezáživné. I tak jde však o nadprůměrné dílo. Jelikož jsem dal původnímu Frankenweeniemu 70%, tak tady půjdu ještě o deset procent dolů. 

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat