0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 12. 2016

Beneath (2013)

Nádherné jezero daleko od civilizace je ideálním místem k relaxaci a zábavě s přáteli. Ovšem jen do chvíle kdy zjistíte, co v něm žije!

Šestice přátel se vydává na výlet do přírody. Hodlají si užít slunný den na odlehlém jezeře daleko od civilizace. Johnny - mladík který nedaleko odsud vyrůstal, však před nimi něco tají a s hrůzou v očích neustále pozoruje vodní hladinu. Vyjížďka lodí doprostřed jezera však zprvu probíhá naprosto klidně, ale jen do doby než něco udeří do boku lodi a zaútočí na dovádějící plavce. V jezeře totiž žije masožravá ryba, která přivítala zpestření jídelníčku s povděkem a nehodlá se potencionální potravy vzdát bez boje. Její neustálé útoky, vzrůstající panika a bezmoc naplno projeví skutečné lidské povahy našich přátel a ty nečeká jen boj o přežití s agresivní rybou, ale i mezi sebou navzájem…



Režie: Larry Fessenden
Rok výroby: 2013
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Daniel Zovatto...(Johnny)
Bonnie Dennison...(Kitty)
Chris Conroy...(Matt)
Jonny Orsini...(Simon)
Griffin Newman...(Zeke)
Mackenzie Rosman...(Deb)
...a další


Když se průměrný herec rozhodne fušovat do režisérského řemesla, ve většině případů to nikdy nedopadlo moc valně. Existují ovšem i světlé vyjímky, jenomže Larry Fessenden tímto kouskem šlápl vedle. Ve své podstatě byla prvotní tvůrčí myšlenka rozhodně zajímavá, ale chtělo to mnohem lepší propracovanost děje a především lepší monstrum. To se však bohužel nestalo a tak s potenciálně zajímavého scénáře, dokázal režisér vymáčknout jen další podprůměrnou podívanou. Největším kamenem úrazu bylo to, že je nám ryba ukázáno příliš brzy a divák tak přijde velmi rychle o všechny iluze.

Mnohem lepším krokem by totiž bylo, kdyby se zde pracovalo jen s náznaky. Protože ve chvíli kdy se poprvé vynoří gumová ozubená hlava ryby (která postrádá jakoukoliv mimiku), divák spíše vyprskne smíchy, než aby se mu hrůzou zastavil dech. Většina útoků je snadno předvídatelná, vypadají naprosto stejně a nehybná ryba plující po hladině (při čemž narazí hlavou do lodi) nevystraší ani pětileté dítě. Když k tomu připočítáme i naprosto stupidní chování většiny postav, bylo doslova vymalováno.

Každopádně si nešlo nevšimnout, že se scénárista pokusil zapracovat na dramatičnosti svého díla. Jenomže to by se zápletka nesměla hemžit tím obrovským množstvím nelogičností a zmaru. Postupná proměna charakterů jednotlivých postav přitom nevypadala vůbec zle. Člověk dokáže být pěkná svině, zvláště pokud je zahnán do kouta a jde mu o vlastní prdel. Právě tyto momenty jsou příjemným osvěžením v jinak dosti vyprahlém filmu. Bohužel Beneath na mě moc velký dojem neudělal. Věřím, že pokud by se za celý film neobjevila ona ryba ani jednou a pracovalo se jen s pouhými náznaky, jak už jsem naznačil výše – dopadlo by to mnohem lépe. Vždycky mě zamrzí, když tak pěkné prostředí kde se natáčelo, přijde ve finále vniveč.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat