0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 11. 2016

T.M.A. (2009)

Juraj Herz se snažil oživit skomírající českou hororovou scénu, ale dle ohlasů se mu to moc nepovedlo...  

Hudebník Marek se rozhodl opustit svůj bohémský život a odstěhuje se do svého rodného domu na venkově. Chce se zde věnovat svému koníčku a to malování obrazů. Místo inspirace jej však začnou tížit bolestné vzpomínky z dětství a ponuré prostředí domu na něj rovněž nepůsobí zrovna dvakrát dobře. Místní obyvatelé nejsou z jeho příjezdu zrovna moc nadšení, protože místo kde nyní žije se těší nechvalné minulosti. Marek si z toho zprvu nic nedělá, ale postupem času začne poodhalovat děsivou historii domu i dávno zapomenutou hrůzu z dětství…



Režie: Juraj Herz
Rok výroby: 2009
Délka: 96 min
Země: Česká republika

Hrají:
Ivan Franěk...(Marek)
Malgorzata Kozuchowska...(Tereza)
Lenka Krobotová...(Lucie)
Andrej Hryc...(Bouchal)
Michal Dlouhý...(Viktor)
...a další


Přestože Juraj Herz svého času patřil mezi velice znávané režiséry a jeho filmy se těšili obrovské divácké přízni, tak s tímto kouskem u nich moc nepochodil. Ba co víc, nevděčné diváky spíše přivedl do varu a nelibosti. Českých hororových filmů existuje opravdu jen velmi málo a hlavně těch dobrých. T.M.A mezi ně určitě patřit nikdy nebude, protože se jedná o dost rozporuplný filmový počin, ale že by to byla až taková tragédie, jak se o něm mluví a píše na internetu?

Podle ohlasů na internetu jsem tedy očekával další český shit, ale nakonec se z toho přece jenom vyklubal hodně průměrný film (tedy alespoň pro mou maličkost). Děj mi sice místy nedával skutečně moc smysl a strašně mě sralo to dětské zpívání ozývající se z rádia, ale postupem času jsem si na to zvykl. Kvalita scénáře je ovšem v některých momentech skutečně dost na štíru, ale Herzovi se přece jenom čas od času podařila navodit docela solidní atmosféra. Její ponurost místy opravdu i lehce pohladí na duši hororového fandy, ale těchto záblesků je tu žalostně málo. To však lze přičíst na vrub pokusu, namixovat prvky hned z několika hororových odvětví dohromady a ne vždy to dokáže slavit kýžený úspěch.

Když už nic jiného tak písnička na začátku je hodně dobrá a stejně tak i výběr hlavního hrdiny. Mno a pro zlepšení nálady se tu objeví i pár erotických scén, tak proč nedat průměrné hodnocení. Znám mnohem větší české sračky, než je tohle. Pravdou však zůstává fakt, že se s tímto scénářem dalo pracovat mnohem lépe. Navíc se tu objeví i celá řada do očí bijících nesrovnalostí (nelogických momentů), které jsou asi tím nejrušivějším aspektem na celém filmu. Jako příklad stačí uvést přítomnost psa z dětství, který se tam z ničeho nic objeví, vypadá pořád stejně a všichni ho znají...Trošku padlé na hlavu!

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat