0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 11. 2016

Nightmare Before Christmas, The (1993)

Jeden z nejlepších animovaných/loutkových muzikálů všech dob!

V městečku Halloween si právě všichni užívají oslavu stejnojmenného svátku. Tedy všichni až na oblíbeného a všemi uznávaného kostlivce Jacka. Ten je sice pro místní opravdovou modlou, ale on sám se necítí moc šťastně. Uvnitř ho doslova sžírá prázdnota a jeho jediným opravdovým přítelem je duch psa. Při společné vycházce do lesa, narazí na několik dveří do jiných pohádkových měst. Rozhodne se pro návštěvu toho Vánočního a panující atmosféra tohoto krásného místa jej doslova uchvátí a inspiruje. Hodlá uskutečnit letošní Vánoce podle svého. Přemluví ostatní příšerky ze svého města ke spolupráci a teď už jen nahradit „Satana Kalouse“. Po jeho únosu se Jack vydává do lidského světa rozdávat dětem radost a dárky, ovšem pro ty se stane Štědrý den spíše zlou noční můrou…



Český název: Ukradené Vánoce Tima Burtona
Režie: Henry Selick
Rok výroby: 1993
Délka: 76 min
Země: USA

Hrají (hlasy):
Chris Sarandon...(Jack Skellington - hlas)
Danny Elfman...(Jack Skellington - zpěv)
Catherine O'Hara...(Sally / Shock - hlas)
Ken Page...(Oogie Boogie - hlas)
Glenn Shadix...(starosta - hlas)
Edward Ivory...(Santa - hlas)
...a další


Přestože Tim Burton patří mezi nejuznávanější tvůrce a jeho filmy se těší obrovské divácké přízně, já jeho tvorbu moc často nevyhledávám. Ne snad proto, že by se mi nelíbila, ale přece jenom dávám přednost něčemu jinému (vlastně jsem viděl jen ty, které se týkají hororového žánru). Presto jsem tentokrát udělal vyjímku a na animovaný muzikál se podíval. No a určitě toho nelituji. Souhlasím s názorem, že jde o jeden z nejlepších animovaných muzikálů všech dob. Režie se ujal Henry Selick, který měl s animovanými / loutkovými filmy v té době mnohem více zkušeností. Popravdě moc nechápu, proč dalo Walt Disney od toho v začátcích ruce pryč. Myslím si, že později dost litovali.

Nádherné písně Danny Elfmana i celkové pojetí strašidelného městečka a jeho zlověstných obyvatel, bylo naprosto úchvatné. Doslova mě vtáhlo doprostřed děje a já si tento film opravdu užil. Až na pár hluchých (či lépe řečeno slabších) míst tomu nemám absolutně co vytknout. Pohádkové kouzlo okořeněné černým humorem a výborným scénářem – naprosto dokonalá kombinace. Když k tomu připočítám i zručnost loutkářů a samotný vzhled jejich výtvorů, byl jsem opravdu nadmíru spokojený. Občas si říkám, proč většinu svého času věnuji céčkovým hororům, namísto toho abych se spíše věnoval podobně laděným animovaným kouskům. Rozhodně se u toho více pobavím – snad až bude na světě nějaké to potomstvo…

Posledních zhruba dvacet minut je však naprosto dokonalých a na vánoční dárky od Jacka děti jen tak nezapomenou! Ukradené Vánoce Tima Burtona tak ve svém pomyslném žebříčku řadím hodně vysoko. Našel jsem si další ideální film s vánoční tématikou, který si budu pouštět na Štědrý večer hned po Gremlins. Takže pokud jste to ještě neviděli (věřím, že takových vás určitě moc není), tak to co nejdříve napravte! Litovat určitě nebudete.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat