0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 11. 2016

Madhouse (2004)

 Klinika Cunningham Hall není zrovna nejlepší místo pro získávání zkušeností. O tom se velmi záhy po svém příjezdu přesvědčí student medicíny Clark.  

Mladý student medicíny Clark přichází na praxi do ústavu pro duševně nemocné Cunningham Hall. Kdy si věhlasná klinika má již své nejlepší dny za sebou a dnes jde už jen o zchátralé zařízení s nedostatkem financí i personálu. Poté co se Clark seznámí s podivínským doktorem Franksem, který to tu má již odnepaměti na povel, se začne seznamovat s prostředím blázince, personálem i jednotlivými pacienty. Idylka však netrvá dlouho, protože téměř vzápětí začnou za podivných okolností umírat první členové personálu. Vyděšený Clark zjišťuje, že s tímto místem není vůbec nic v pořádku. Začnou se mu zjevovat podivné přízraky, především pak duch malého chlapce a stále častěji trpí nočními můrami. Klíčem k celé záhadě se má stát podzemí kliniky, kde jsou drženi obzvláště nebezpeční (nevyléčitelní) pacienti. Clark si začne povídat s jedním z nich a pomalu začne rozplétat děsivou záhadu tohoto místa…



Režie: William Butler
Rok výroby: 2004
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Joshua Leonard...(Clark Stevens)
Jordan Ladd...(Sara)
Natasha Lyonne...(Alice)
Lance Henriksen...(Dr. Franks)
Dendrie Taylor...(zdr. sestra Hendricks)
Leslie Jordan...(Dr. Morton)
...a další


Poslední měsíc se snažím vracet k filmům, které ve mně vyvolali dosti rozporuplné pocity a dal jim ještě jednu šanci. Přesto i napodruhé to na mě zapůsobilo naprosto stejně a tak mi nezbývá říct než: že je to hodně průměrná podívaná, která na začátku hodně navnadí, v půlce znechutí a ke konci totálně překvapí. Kdyby se tu nevyskytovalo tolik zbytečností a nelogických scén možná bych dal i víc, než jen průměrné hodnocení. Přesně tato slova jsem napsal do svého původního komentáře a budu si za nimi stát i nyní.

Blázinců s pochybnou minulostí a starými křivdami existuje dnes již celá řada, takže pokud tvůrci nepřijdou s něčím opravdu originálním, nemají většinou moc velkou šanci na úspěch. A přesně tento problém nastal i zde. Scénárista a režisér v jedné osobě se sice snažil přijít s nevšedním nápadem, ale díky své vlastní neschopnosti ho nedokázal naplno zrealizovat. Potemnělé prostředí kliniky nevypadalo vůbec špatně a ani speciální efekty nejsou vyloženě špatné, ale těch nelogických kiksů co se tu objevilo – no škoda mluvit. Zvláště pak v prostřední části filmu, jsem se v tom místy dokonce i ztrácel, což se mi moc často nestává.

Konec to sice vynahradil, ale byl strašně předvídatelný. To je další věc, co mi hrozně vadila. Jen tupec si nevšimne, toho množství indícií, které se nám snaží tvůrce doslova podstrčit pod nos. Zas na druhou stranu někteří filmu vyčítali jeho místy až přehnanou brutalitu – no já se ptám kde jste jí viděli? Já bych si klidně dal dvojitý nášup. Několik nechutnějších scén se tu skutečně objevilo, ale nic, kvůli čemu bych měl být snad pohoršený. Mám rád bizarní a morbidní kousky, ale tento bych mezi ně asi ani nezařadil. No a v neposlední řadě – výběr herců a hereček mohl být taky mnohem lepší.  

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat