0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 11. 2016

Ghost and the Darkness, The (1996)

 Nádherná africká krajina, lidožraví lvi a nezapomenutelný příběh…

Bohatý obchodník Beaumont zastupující britské království, nabídne lukrativní práci v Africe stavebnímu inženýrovi Pattersonovi. Chce po něm, aby odcestoval do Keni k řece Tsavo, aby zde dohlížel na stavbu železničního mostu, který je pro Británii velice důležitý. Most musí stát do pěti měsíců, aby je nemohla ohrozit konkurence. John Patterson nabídku přijímá, protože se chtěl vždycky podívat do Afriky a stavění mostů je jeho obrovskou vášní. Brzy však pozná na vlastní kůži, že černý kontinent dokáže být stejně krásný, jako i smrtelně nebezpečný. Během stavby totiž nastanou komplikace v podobě lidožravého lva, který má na svědomí několik lidí. John ho skolí na první ránu a stane se pro dělníky opravdovým hrdinou. Jenomže zanedlouho začnou útoky znovu a tentokrát mnohem intenzivněji. Mezi dělníky vypuká panika, protože podle nich do kraje zavítali Duch a Temnota. Dva lidožraví lvi, které nic a nikdo nedokáže zastavit. Počet mrtvých začne enormně narůstat a to i ve dne, několik pokusů o jejich zabití se nepovedlo a stavba mostu nabrala zpoždění. Lidé z Tsava utíkají, aby si zachránili holé životy a Patterson začne nabývat dojmu, že nemůže jít o obyčejné zvířata…



Český název: Lovci lvů
Režie: Stephen Hopkins
Rok výroby: 1996
Délka: 110 min
Země: USA

Hrají:
Val Kilmer...(John Henry Patterson)
Michael Douglas...(Charles Remington)
John Kani...(Samuel)
Bernard Hill...(Dr. David Hawthorne)
Brian McCardie...(Angus Starling)
Emily Mortimer...(Helena Patterson)
Tom Wilkinson...(Robert Beaumont)
...a další


Tento dobrodružný hororový snímek patří mezi vůbec nejlepší kousky známého režiséra Stephena Hopkinse. Film získal řadu prestižních nominací a ocenění mimo jiné i jednoho Oscara. Největší prioritou snímku jsou nejen skvělé herecké výkony a gradující atmosféra, ale i nádherná africká krajina, která je skutečnou pastvou pro oči. Právě ta se stala základním kamenem tohoto příběhu podle skutečné události. Samotný scénář se sice v ledasčem liší, ale díky šikovnosti tvůrců jim to diváci samozřejmě dokázali odpustit. Sám jsem velkým obdivovatelem Afriky a párkrát jsem tam už i byl. Pokud nejste jen plážový (hotelový) typ, tak si tam určitě najdete něco, co vás dokáže okouzlit. Teď se samozřejmě bavím o krajině, nikoliv o ženských v bikinách – na ty se můžete dívat i u nás na přehradě.

Natáčelo se v rezervaci Songimwelo Game v provincii Mpumalanga a na place se objevila hned pětice cvičených lvů. Každý z nich se specializoval na něco jiného. Dohromady však dokázali natočit velice působivou show, kterou je potřeba náležitě ocenit. Kdo se však o příběh o Duchovi a temnotě zajímal trochu více ví, že ve skutečnosti lvi neměli skoro vůbec žádnou hřívu (kvůli nějaké vrozené genetické vadě) – vycpané lidožrouty můžete spatřit ještě dnes v muzeu Field v Chicagu. To jen tak pro informaci.

Film samotný na mě zapůsobil snad úplně vším. Od již zmíněné krajiny, přes postupné budování ponuré atmosféry, která v sobě skrývá několik opravdu vydařených dramatických pasáží (které by jim lecjaký film – třeba i hororový, mohl jen tiše závidět). Dále musím pochválit i herecké výkony a to především Val Kilmera. Tenhle herec mě nikdy zrovna neuchvacoval svým hereckým nadáním, ale tady se mu to povedlo a byl vedle lvů jasným tahounem celého filmu. Douglas mu skvěle asistoval. V neposlední řadě nesmím opomenout ani famózní hudební doprovod, který měl na starosti Jerry Goldsmith. Celkově tak jsou pro mne Lovci Lvů nadprůměrnou podívanou, na kterou se kdykoliv podívám rád znovu.

Hodnocení:
80% 

Žádné komentáře:

Okomentovat