0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 11. 2016

Empire of the Ants (1977)

 Joan Collins chtěla snadno přijít k penězům, ale její plány překazí obří mravenci...

Ctižádostivá a hlavně peněz chtivá podnikatelka Marilyn, je sice šarmantní mladou dámou, která je ochotná k dosažení svých cílů udělat opravdu cokoliv a neštítí se ani nekalých praktik. Nyní hodlá prodat bezcenné pozemky na malém ostrůvku nedaleko Floridy jako lukrativní parcely a proto pozve několik "movitých zájemců" na prohlídku plánovaného ráje. Ovšem i většina rádoby zájemců o nové bydlení, je stejně vyčůraných a do kapes mají pěkně hluboko. Chtějí si jen zadarmo udělat pěkný výlet, dobře se najíst a napít. Nikdo z nich však nemá ani tušení, že jejich výlet se pro většinu z nich stane i jejich posledním. Naplavený barel s toxickým odpadem totiž proměnil obyčejné mravence v obří monstra, lačnící po čerstvé krvi a…



Český název: Mravenčí teror
Režie: Bert I. Gordon
Rok výroby: 1977
Délka: 89 min
Země: USA

Hrají:
Robert Lansing...(Dan Stokely)
John David Carson...(Joe Morrison)
Pamela Susan Shoop...(Coreen Bradford)
Jacqueline Scott...(Margaret Ellis)
Joan Collins...(Marilyn Fryser)
...a další


Už to bude nějaká doba, co jsem tento starý kousek viděl poprvé na MGM, ale pořád mi z něj řada věcí utkvěla v paměti. Nejde však o nic příliš úžasného, protože tento kousek je především céčkovou podívanou, které vévodí špatné speciální efekty a nepříliš přesvědčivé herecké výkony, ale někdo se u toho občas i dost zasměje. Nízkorozpočtový scifi horor vsadil především na několik slavných hereckých jmen a neokoukanou tvůrčí myšlenku (tedy hlavně v té době). Bohužel celkové provedení je dosti bídné a to až natolik, že se pro mnohé diváky stal Mravenčí teror doslova odpadní podívanou. A já se jim ani moc nedivím.

Úvodní informace o mravencích bude pro někoho určitě zajímavým poučením, ovšem jen do té doby, než se naplno projeví tvůrčí nemohoucnost. Předtím si však budeme muset vystačit s klasickým seznámením s jednotlivými postavami, jejich důvody proč se vůbec vydali na tuto plavbu a poněkud nudnějším tempem příběhu. Pro mnohé z vás to však bude nejlepší pasáž z celého filmu. To vám garantuji! Jakmile totiž na scénu přiběhnou obří mravenci, nastává totiž zábava jen pro milovníky brakové podívané.

Laciné triky/efekty ve kterých na nás vytasili zvětšené modely mravenců, jejichž pohyby nevypadají vůbec přirozeně a nebo zvětšenými záběry na skutečné mravence za pomoci lupy ( nebo snad speciálně upravenou kamerou) a prolínáním s reálnými postavami. Tyto dvojité záběry vypadají již na první pohled vyumělkovaně a diváka spíše znechutí (některé snad rozesmějí). V neposlední řadě musím upozornit, že ani herecké výkony nejsou žádná velká sláva. Většina z nich je na dost podprůměrné úrovni, jako by to herce ani nebavilo (no já se jim ani nedivím) a ani přítomnost charismatické Joan Collins to nezachránila. 

Hodnocení:
30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat