0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 11. 2016

Cujo (1983)

Jedno netopýří kousnutí a z vašeho domácího mazlíčka se může stát krvelačná bestie...

Rodina Trentonových žila dosud v docela harmonickém soužití, ovšem to se brzy otřese v základech. Vyjde totiž najevo, že Donna byla svému muži nevěrná s místním proutníkem Kempem. Zdrcený Vic zatím nemá ani ponětí, jak se rozhodnout, zda opustit manželku, nebo s ní zůstat kvůli malému synkovi. Navíc se ukázalo, že výrobek pro který dělal reklamu je závadný a tak musí opustit město kvůli pracovním povinnostem. Když se jeho ženě pokazí auto, poprosí jí před svým odjezdem, aby ho odvezla k místnímu mechanikovi (Camber), který žije za městem na své farmě. Donna i s malým Tadem dorazí na místo, ale nemá ani tušení, že najde dům opuštěný a jediným pánem je zde Camberův bernardýn Cujo, kterého nedávno pokousal netopýr a on dostal vzteklinu. Rozzuřený pes se mezitím proměnil v krvelačnou bestii, která začne terorizovat nebohou matku s dítětem. Nepojízdné auto se pro ně stává chabou ochranou…


Režie: Lewis Teague
Rok výroby: 1983
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Dee Wallace...(Donna Trenton)
Danny Pintauro...(Tad Trenton)
Daniel Hugh Kelly...(Vic Trenton)
Ed Lauter...(Joe Camber)
Christopher Stone...(Steve Kemp)
...a další


Stejnojmenná kniha patří mezi moje nejoblíbenější Kingovky a je určitě lepší než-li tenhle film, ale ani ten nedopadl nejhůře. Přestože nezůstal zcela věrný své předloze, dá se zde nalézt dost kladů na to, aby jste se na něj podívali. Především vás však musím varovat, že první polovina se nese v hodně poklidném duchu, což už je ve většině případů Kingovou doménou. Nejprve bylo totiž potřeba trocha té rodinné dramatičnosti, seznámení se s většinou důležitých postav a teprve potom se začalo přitvrzovat. Právě tyto okamžiky jsou mistrnou záležitostí právě v knize, ovšem ve filmu už to tak dobře provedené nebylo. Bohužel.

Rozhodně jde o však lehce nadprůměrný snímek, ve kterém lze vidět solidní herecké výkony (Dee Wallace, Danny Pintauro), ale chování psa bylo mnohdy dost nereálné. Vzhledem k tomu, že měl mít vzteklinu vrtěl neustále ocasem, na lidi spíše skákal, jako by chtěl raději schovanou sušenku, než jim roztrhat hrdlo atd…Navíc mi zde chybělo i několik momentů, které se objevili v knize, ale režisér je ve svém kousku prostě a jednoduše přeskočil. Během natáčení bylo použito hned několik psů a dokonce i mechanická hlava či člověk v kostýmu. To pro větší reálnost, ale byla škoda, že režisér nevychytal všechny mouchy. Protože místy to vypadalo opravdu dost komicky.

Pokud však nejste moc nároční, snad si sledování filmu užijete (alespoň co se daných možností týče). Kupříkladu postupná proměna milého zvířete v agresivní bestii, zvládli tvůrci docela dobře. Byla však velká škoda, že úplný závěr filmu už tak dobrý nebyl. Přišlo mi to až moc uspěchané, nebo lépe řečeno přehnané. I tak si ale tenhle film určitě pustím vždycky rád znova.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat