0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 10. 2016

Vamp (1986)

 Hledat striptérku v klubu plném upírů – čiré bláznovství... 

Keith a jeho kamarád AJ se chtějí mermomocí dostat do jednoho z nejuznávanějších školních spolků, ale přijímací ceremoniál nedopadl z jejich strany nejlépe. Zesměšněním členů spolku i jejich uvítacího rituálu se snaží vyžehlit tím, že slíbí sehnat na blížící se párty nějakou striptérku. Potřebují se však nějak dostat do vzdáleného města a tak sebou přiberou bohatého Duncana, který má vlastní auto. V zapadlých uličkách města však na ně čeká řada nepříjemným překážek. Kromě setkání s agresivním gangem, to nebudou mít lehké ani ve striptýzovém klubu. Jsou tu sice pěkná děvčata a dobrý alkohol, ale má to jeden háček. Místní osazenstvo se totiž z valné většiny skládá s upírů lačnících po jejich krvi…



Režie: Richard Wenk
Rok výroby: 1986
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Chris Makepeace...(Keith)
Robert Rusler...(AJ)
Gedde Watanabe...(Duncan)
Dedee Pfeiffer...(Allison / Amaretto)
Grace Jones...(Katrina)
Billy Drago...(Snow)
...a další


Slibný námět, osmdesátá léta – snad nejlepší období na kvalitní béčkové horory, striptérky a upíři – vypadalo to velice nadějně a já se s chutí hodlal nechat vtáhnout do děje. Ovšem po prvním shlédnutí Wenkova filmu, jsem zůstal lehce opařený. Není to vyloženě tragédie, nebo ztráta času, ale přece jenom jsem si od toho sliboval mnohem víc. Jediným štěstím je fakt, že jde o hororovou komedii, protože kdyby se mělo jednat o čistokrevnou hororovou podívanou, tak nevím, jak vysoké (lépe řečeno nízké) hodnocení, by Vamp ode mně vyfasoval. Pokud však nepatříte mezi náročné diváky, bude se vám to nejspíš líbit víc než mé maličkosti.

Začátek hodně připomínal klasickou šablonu mnoha teen komedií, což ale zas tolik nevadilo. Bylo to sice trošku otravné, ale první setkání s Billy Dragem a jeho gangem nám to všechno vynahradí. Atmosféra se pomalu ale jistě začala připravovat na svou hororovou podobu, ale musíme zůstat ještě trpěliví. Nejprve se totiž pokocháme několika „striptýzovými vystoupeními“ - ovšem bez nahoty a pak konečně přijde na řadu temnější část příběhu. No temnější, celé je to založené na komediálním přístupu – zabíjení upírů, honičky, atd…), takže nečekejte žádné nervy drásající scény. Většina z nich vás totiž spíš rozesměje (mnohdy i svou nelogičností). Doposud kupříkladu nechápu, proč mají upíři ve svém brlohu vedle rakví sudy s hořlavinou...Ale tak pro efekt dobré.

Asi nejvíce mě odbourala potyčka mezi upíry a bělovlasým gangem. Ta malá upírka byla naprosto luxusní!!! To už však neplatí o samotném vzhledu většiny upírů. Masky byly dost žalostné, ale tak s přivřeným okem se dají označit za průměrné. Ostatně stejně jako většina hereckých výkonů. Většina zúčastněných byla pro mne velkou neznámou – výjimkou je samozřejmě Billy Drago a sestra Michelle Pfeiffer Dedee. Tady ovšem ještě bez silikonových implantátů. Každopádně její pitomoučká postava blonďaté servírky byla příjemným prokrvením jinak místy dost sterilní zábavy. Vamp tak v žádném případě nenaplnil mé představy, ale vyložená ztráta času to není.  

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat