0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 10. 2016

Screamers (1995)

 Měli se stát ochranou lidí před nepřítelem, ale oni se vzepřeli a rozhodli se zničit vše živé…

Dlouhotrvající válka na malé planetě Sirius B6 mezi dvěma frakcemi Aliancí a NEB kvůli nalezištím nerostných surovin, se již brzy může stát minulostí. Právě se píše rok 2078 a před základnou vojáků Aliance je doslova roztrhán na kusy posel jejich protivníka, který sebou nesl důležitý vzkaz. Velitel Joe Hendricksson si přečte žádost o smír a rozhodne se vydat na setkání obou stran, který by mohlo být prospěšné pro všechny. Společně s nováčkem Jeffersonem se vydává na nebezpečnou misi a jejich cílem je hlavní stanoviště NEB. Během cesty si však musí dávat pozor na podzemní robotické zabijáky Screamers, kteří byli vyvinuti oběma stranami, aby chránili jejich území před nežádoucími vetřelci. Jenže již řadu let se v podzemí nekontrolovatelně množili a vyvíjeli a jejich cílem je nyní vyhladit vše živé. Oběma stranám (tedy hrstce přeživších) nezbývá nic jiného, než se spojit a bojovat bok po boku proti mnohonásobné přesile robotích zabijáků a jejich vývojovým stádiím…



Český název: Screamers - Hlasy z podzemí
Režie: Christian Duguay
Rok výroby: 1995
Délka: 108 min
Země: Kanada / USA / Japonsko

Hrají:
Peter Weller...(Joe Hendricksson)
Jennifer Rubin...(Jessica Hanson)
Andrew Lauer...(Ace Jefferson)
Roy Dupuis...(Becker)
Charles Edwin Powell...(Ross)
...a další


Ještě před začátkem této krátké recenze se vám musím svěřit, že když jsem viděl film poprvé, byl jsem ve značně podnapilém stavu a vůbec se mi nelíbil. Jenže pak začali přicházet vesměs kladné ohlasy z mého okolí a tak jsem se rozhodl mu dát ještě jednu šanci. No a světe div se, musel jsem změnit svůj názor. On to totiž není vůbec špatný film, spíše naopak mě velice mile překvapil. Režisér Duguay toho má v dnešní době na svém kontě opravdu dost, ale ve svých začátcích se hlavně zaměřoval na scifi žánr. Tady se mu povedlo docela věrohodně ztvárnit mimo-planetární děj na zpustošené planetě a příznivci postapo filmů si doslova museli mnout ruce.

Neviditelní podzemní zabijáci byli velkým příslibem solidní podívané a hned na úvod nám naservírovali pěkně krvavé jatka. Potom ovšem museli ustoupit do pozadí a na scéně dostaly velký prostor pro mě trochu nezáživné kecací pasáže. Bylo potřeba se seznámit s hlavním hrdinou a jeho průvodcem, který doslova spadl z nebes, ale já už se těšil na další pořádnou akci. Ta nastala ve chvíli, kdy se na scéně objevil v té době populární Roy Dupuis (seriál Brutální Nikita) a jeho kolegové. Od chvíle kdy vstoupí do velitelství NEB začala spanilá jízda, která vydržela až téměř do konce. Atmosféra v tu chvíli příjemně zhoustla a místy se dočkáme i trochu toho potřebného napětí. Nečekejte však žádné nervy drásající scény. Nicméně další stupně Screamers sebou přinesli značné oživení.

Tedy pokud do toho nebudu počítat již dost překombinovaný konec, který se mi osobně moc nelíbil. Jakoby na té planetě nebyl skoro nikdo normální. Všechno sice nasvědčovalo tomu, že někdo z postav nebude tím za koho se vydává, ale finální rozuzlení mě dost zklamalo. Naštěstí tu byl Peter Weller – ROBOCOP – který si vedl opravdu dobře a zbytek herců minimálně o jednu třídu převyšoval. Podal solidní výkon a stal se stavebním kamenem na cestě k úspěchu toho béčka. Takže ve finále budu tento film hodnotit velice kladně. Na druhé shlédnutí jsem byl docela spokojený a tudíž budu nadělovat i nadprůměrné hodnocení. 

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat