0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 10. 2016

Krampus (2015)

Milé děti. Važte a užívejte si vánočních svátků, nebo si pro vás příjde ON...

Malý Max žije se svými rodiči, sestrou Beth a babičkou Omi. Sice je občas zlobivým dítětem, ale jinak spolu všichni vycházejí v rámci možností dobře. Nadevše miluje vánoční svátky a s nimi spojené tradice. Jedinou kaňkou na této harmonii je každoroční příjezd strýce Howarda, tety Lindy a jejich dětí. Mezi jejich rodinami totiž panují dost napjaté vztahy a většinou to skončí hádkami. Jenže rodiče ctí pravidlo: že rodina by měla držet přes Vánoce pohromadě...Letos to však bude ještě mnohem horší a to nejen příjezdem matčiny tety Dorothy...Během večeře si totiž ostatní děti z Maxe utahují, jelikož ještě pořád věří na Santu a on ve svém rozhořčení prokleje nejen Vánoce, ale i samotného Santu. Během chvíle nastane sněhová bouře, vypadne proud a v okolí domu se začnou ozývat podivné zvuky. To však nepřijel Santa na saních, ale jeho „temný protipól“ Krampus se svými pekelnými pomocníky, aby potrestal všechny „bezvěrce“ tím nejkrutějším způsobem…


Český název: Krampus: Táhni k čertu
Režie: Michael Dougherty
Rok výroby: 2015
Délka: 98 min
Země: USA

Hrají:
Emjay Anthony...(Max)
Luke Hawker...(Krampus)
Toni Collette...(Sarah)
Adam Scott...(Tom)
Stefania LaVie Owen...(Beth)
Krista Stadler...(Omi)
...a další


Na vánoční svátky se většinou těším, protože konečně nastal čas si po náročné celoroční dřině trochu odpočinout, nasát vánoční atmosféru, nacpat se k prasknutí a užít si pár dobrých filmů (které během roku schválně v televizi opomíjím, přestože běží pořád dokola). Zvláště pak filmy s vánoční tématikou a nemusí jít nutně jen o komedie. Hororový žánr má taky slušnou zásobu vlastních „výrobků“, takže se je rozhodně na co dívat. V případě Krampusu se mi však nechtělo čekat a rozhodl jsem se podívat na něj o něco dřív. Zapříčinil to menší boom v mém okolí, z něhož se ozývali vesměs pozitivní ohlasy.

Od Doughertyho jsem toho zatím moc neviděl, takže jsem neměl ani nejmenší ponětí, jestli to bude stát skutečně za to. No a popravdě na mě tímto filmem moc velký dojem neudělal. Není to sice vyloženě špatné, ale přece jenom jsem si od toho sliboval mnohem víc. Zvláště když postava Krampuse představuje v rakouském a jihoněmeckém folklóru průvodce sv. Mikuláše – tedy našeho čerta, který pojídá zlobivé děti. Skvělý námět, který ještě není vůbec okoukaný, jenže jeho provedení už značně pokulhávalo. Zvláště fakt, že se na obrazovce mockrát neohřál a vždy se objevil jen na nepatrnou chvilku, mi vadil asi nejvíc. Mnohem více prostoru dostali jeho pomocníci a ruku na srdce, nebýt těch oživlých perníčků, dopadlo by to asi katastrofálně. Plyšový medvěd, zlí skřítkové i ono sněhové monstrum – nic moc.

Vzhledem k hranici přístupnosti to však bylo zřejmě potřeba, jenže co mě je potom. Já se těšil na pěkně krvavou podívanou a dostali se mi přehlídky hereckých nýmandů, z nich většina byla tak odporná, že si mi pomalu ale jistě vracel páteční oběd. Přísnější měřítko snese snad jen babička a Maxova matka. Naštěstí se místy podařilo tvůrcům navodit alespoň trochu slušnou atmosféru, která sebou přinesla i náznaky toužebně očekávaného napětí. Bohužel vždy jen na chvíli. Většina příběhu se totiž nese v dosti komickém duchu, který mě ovšem mockrát rozesmát nedokázal. I proto to vidím na klasický průměr, což je veliká škoda. Mělo to rozhodně navíc. 

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat