0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 10. 2016

Frankenstein (2004)

 Netradiční pojetí známého příběhu, které má však značné nedostatky…

Detektiv Carson a její parťák Sloane řeší sérii brutálních vražd, které má na svědomí neznámý pachatel, jehož začali všichni přezdívat Chirurg. Každé z obětí totiž s chirurgickou přesností odstranil jeden ze životně důležitých orgánů. Vyšetřovaní jí postaví do cesty záhadného cizince v kápi, který tvrdí, že za vše může uznávaný doktor a vědec Helios, který po celý svůj život pracuje v oblasti genetiky. A on sám je jeho prvním výtvorem. Existuje však řada dalších a náš „Chirurg“ je jedním z nich. Detektivové zprvu jeho tvrzení nevěří, ale nalezené důkazy a další vraždy je brzy vyvedou z nevědomosti. Pravda ovšem může hodně bolet…


Režie: Marcus Nispel
Rok výroby: 2004
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
Parker Posey...(detektiv Carson O'Conner)
Adam Goldberg...(detektiv Michael Sloane)
Vincent Perez...(Deucalion)
Thomas Kretschmann...(Victor Helios)
Ivana Milicevic...(Erika Helios)
Michael Madsen...(detektiv Harker)
...a další


Kdo by neznal dnes už legendární příběh o doktoru Frankensteinovi a jeho monstru. Bylo natočeno bezpočet filmových adaptací a já pevně věřím, že většina již nějaký ten film na toto téma vidělo. I proto se o tom nechci zbytečně rozepisovat a přejděme rovnou k hodnocení tohoto kousku. Marcus Nispel nikdy nepatřil a ani zřejmě patřit nebude mezi světovou špičku mezi režiséry, ale jeho remaky Pátku 13 a Texaského masakru motorovou pilou si našli řadu příznivců – samozřejmě i odpůrců a těch je asi většina. Já však dosud žádný z jeho filmů neviděl a tak jsem mu chtěl dát šanci. Svým způsobem mě potěšil, že se rozhodl vydat vlastní cestou a nechtěl jen slepě kopírovat již mnohokrát viděné, ale dle mého tento film tak úplně nezvládl. Zvláště pak zbytečně narychlo ukončený závěr filmu, mě zklamal asi nejvíce.

Začátek filmu přitom sebou přinesl velice zajímavou atmosféru a já se v poklidu přenesl do naservírovaného příběhu. Vyšetřování brutálních vražd však vyvolávalo až moc otazníků, na které jsem nikdy nedostal odpověď (tedy na většinu) a to mi lezlo neskutečně na nervy. Bylo zajímavé sledovat postupné rozplétaní zápletky i tajemství okolo Victora Heliose a jeho výtvorů, ale přece jenom bych očekával i trochu té brutality. Ta se mi zde nedostala skoro vůbec, což opravdu zamrzí. Zvlášť když se pořád jenom mluvilo o zohavených tělech, ale detailněji nám neukázali vůbec nic. Ono celkově se tu na můj vkus šetřilo snad na všem, co má dobrý horor nabídnout svým divákům. Přitom stačilo tak málo a mohl z toho být opravdu dobrý film s netradičním zpracováním.

Co se týká obsazení, tak ani tady to nevypadalo vůbec zle. Vincent Perez a jeho tajemný Deucalion však dostal žalostně málo prostoru na úkor šíleného Chirurga, což nebyl moc dobrý nápad. Zvláště když nám tato postava toho mohla tolik nabídnout...To Madsen podal svůj klasický průměrný výkon, takže tady bylo všechno v pořádku. Dále tu máme Thomase Kretschmanna a Ivanu Milicevic – tato dvojice mohla rovněž dostat více prostoru, protože jejich scény byly dozajista oživením nudnější prostřední poloviny filmu. Takže ve finále musím ač nerad říct, že tento Frankenstein sice není vyloženě špatným filmem, ale měl rozhodně navíc.  

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat