0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 10. 2016

Dead Zone, The (1983)

Dar nebo prokletí? Christopher Walken a David Cronenberg to je většinou záruka nejvyšší kvality...

Johnny Smith je mladý učitel až po uši zamilovaný do své kolegyně a přítelkyně Sarah. Jednoho večera odmítne její nabídku, aby u ní přespal a to se mu stane osudné. Při jízdě v deštivé noci má autonehodu a upadne na dlouhých pět let do kómatu. Když se probere, zjistí že nic už není takové jako dřív. Sarah se vdala a má dítě, přišel o práci a má velké bolesti. Něco však i získal. Dá se tomu říkat dar vidět do budoucnosti i minulosti druhých a dokonce jí může i ovlivňovat. Pomalu se stává střed pozornosti médií i lidí kolem sebe, ale on se spíše stále více uzavírá do sebe a snaží se stranit okolí. Když jej však požádá o pomoc policie, uvědomí si, že má ve své držení obrovskou moc. Musí však převzít i veškerou odpovědnost, která z toho vyplývá…


Český název: Mrtvá zóna
Režie: David Cronenberg
Rok výroby: 1983
Délka: 103 min
Země: USA

Hrají:
Christopher Walken...(Johnny Smith)
Brooke Adams...(Sarah Bracknell)
Herbert Lom...(Dr. Sam Weizak)
Martin Sheen...(Greg Stillson)
Tom Skerritt...(šerif Bannerman)
...a další


Takhle nějak má vypadat solidní mysteriózní film, který mě dokázal opravdu nadchnout. Měl jsem sice zprvu obavy, že režisér nedokáže naplnit Kingovu vizi, ale Cronenberg mě nakonec nezklamal. Knižní předlohu jsem bohužel nečetl, to se musím přiznat. Přestože Cronnenberga uznávám jako dobrého režiséra, byl jsem nakonec rád, že tentokrát nechal své mnohdy až bizarní choutky na uzdě. Což se ukázalo jako skvělá volba. Příběh samotný mě natolik upoutal, že jsem Mrtvou zónu viděl už několikrát a pevně věřím, že mě nikdy neomrzí.

Skvělý výkon Walkena jasně dominuje celému snímku a stal se jeho základním kamenem. Jen mi trošku vadili ty dojáky a to, že čím dál se film dostával, tak začal ztrácet šmrnc. Zatímco osmdesát minut graduje ve velkém stylu, tak závěrečná dvacetiminutovka mě moc nebavila. Ale to je úhel pohledu. Přece jenom jsem si totiž raději užíval onu mysteriozní atmosféru a vize hlavního hrdiny, než tu finální akční vložku. Dramatičnost si ovšem udržet tento snímek po celou dobu na velmi vysoké úrovni.

I díky tomu si vysloužil řadu precizních ocenění, nominací a chvály nejen od filmových kritiků, ale i samotných diváků. A to dokonce bez zbytečné morbidnosti, erotiky i přehnaných speciálních efektů. Prostě je tu jen minimum rušivých elementů, kvůli kterým bych musel nějak závratně snižovat finální hodnocení. A jelikož jsem byl nadmíru spokojený, bude opravdu vysoké. Mám rád kvalitní filmy a tak nehodlám šetřit...

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat